Co má dělat investor, když nemůže sehnat projektanta?

<< < (7/17) > >>

Bambus:
A co je to onen "běžný RD"?

Ano spávná otázka . Na druhou stranu si troufnu řící ,že do kategorie  běžný dům spadne 7 z 10ti domů . Drtivá většina lidí nepožaduje sofistikovanou elektroinstala ci ,supermoderní vypínače a podobné vychytávky  .
Běžný dům má co ? Rozvody světla ,  zásuvky ,  zvonek ,  DT ,  EZS ,telefon a sem tam  internetovou síť . V podstatě je běžný dům  stále stejná opakovačka s jiným počtem  místností.
Na takový dům nevidím důvod tahat projektanta .
Tak nějak jsem to myslel .

Kamil Novák:
Citace: Bambus  28.07.2010, 00:03

Na takový dům nevidím důvod tahat projektanta .

Já ano.
Jde o to, že kdyby mohl jakousi dokumentaci vyplodit montážník, pak by se pouze legalizoval současný stav, kdy se u podobných jednoduchých instalací vše dělá "z hlavy" a když RT hodně zlobí, tak se ex post vyplodí cosi, co se nazve "dokumentace skutečného stavu".
Což je samozřejmě špatně.
Když totiž montážník udělá cokoli špatně a pak tento stav "hodí na papír" a pak je taková "dokumentace" k ničemu.
Úloha projektanta není v tom něco namalovat, ale zjistit vstupní parametry a podle toho vymyslet řešení.
Tudíž projekt musí být prvotním návodem.  (!)

Stejmě tak, jako nelze stavět dům bez stavebního projektu a až následně jej namalovat.  (zle)

Kdyby si dal někdo tu práci a prohlédl si zde moje příspěvky na podobná témata, jistě by mne nepodezříval z jakéhokoli obdivu k elektroprojekt antům (čest několika málo vyjímkám!). Ale přesto si nemyslím, že by jejich práce byla zbytečná. Dělá-li se pořádně.
Systém :
1) projekt
2) realizace podle projektu
3) kontrola realizace
je jistě správný a jakékoli zkratky v něm nemohou vést k vyšší kvalitě a bazpečnosti.  (no)

František Šohajda:
Takový dům a dům je rozdíl....malý dům o 4 místnostech bych se zavřenými oči nechal bez projektu...
ale dům /např. pro novodobého plynového magnáta/ o 15 km natažených kabelech....ta k taky dům ale bez projektu nepustit do provozu...... :( /ten má zase peníze tak nebude problém se spuštěním do provozu!/

raj:
Krátké dosavadní shrnutí:
- Diskuse se stošila trochu jinam. Otázky zde na fóru kladené se většinou netýkají zcela nových instalací, ale úprav, předělávání ,  dobastlování  apod. A je skutečně nesmysl shánět projektanta na přemístění zásuvky na chodbě o metr dál. Takový úkol je pro řemeslníka samozřejmost a rutina.
- Plynový magnát s 15ti Km kabelů nepůjde sem na diskusi řešit problém se zásuvkou či světlem v koupelně.
- Ceny za práci jsme si my Česi zkurv..i sami. Trh je s chutí akceptoval a v krátkodobém horizontu tato situace nemá řešení.
- Pokud má vzniknout něco jako pomůcka pro "rychloprojekt",  který by "běžnému" elektrikáři zvýšil image, konkurencescho pnost a hlavně šetřil čas, který místo sezení u počítače stráví montážní prací, musí vzniknou databáze typových zapojení. Třeba i pro uzavřenou skupinu nebo klidně za peníze. Nicméně, pokud zde vidím, kam vedly podobné snahy o cokoliv, jsem skeptik.

zerotest:
Dobrý projekt by měl být i u malého RD. Je to základ pro správnou instalaci a v případě změn se dá o něco opřít. Revize potom odhalí nedostatky a odchylky od projektu, který nám zaručuje určitou výši bezpečnosti a spolehlivosti – takový standard provozu. Vzhledem k čím dál většímu množství různých druhů zařízení je důležitá jejich koordinace a to bez projektu nejde. RT technici mi dají za pravdu, že hodně zařízení je montováno v rozporu s návodem výrobce. Elektrikáři nemají kolikrát čas číst krátký návod a pochybuji, že si budou zjišťovat informace a široce se vzdělávat všemi novými zřízeními. Nelze přece chápat instalaci RD jako několik metrů kabelů 1,5 a 2,5, proto že to je na úrovni 70 let a tedy elektronkových televizorů.   

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana