Může být hlavní vypínač u pracovního stroje umístěn na dveřích rozvaděče?
Zdenek Hejčl:
1/ Někteří výrobci umísťují vypínač velice šikovně, tyčka prodloužení se musí lovit, aby mohla být nasazena. (zle)
2/ Ale musím přiznat, jiní to mají vychytané bezvadně. (dance)
3/ A někteří to řeší vypínačem na dveřích....
Velice záleží na technicích a jejich způsobu řešení daného problému.
Miroš Jan:
Štefane, co třeba důvod, že to výrobci strojního zařízení takto vyhovuje. :)
O hlavním vypínači, hovoří oddíl 5.3,a články následující,až 5.6
Štefan Beláň:
Citace: Miroš Jan 28.07.2010, 22:41
Štefane, co třeba důvod, že to výrobci strojního zařízení takto vyhovuje. :)
Co je na této odpovědi logického nebo praktického? (zle)
Lubomír Jindra:
Citace: Jiří Buben 28.07.2010, 22:00
V tomto konkrétním případě Tomáše Zachníka však nezná nikdo z nás, kromě tazatele přesnou konstrukci stroje. Nevíme jak je řešena ochrana kryty po otevření dveří atd..
Rozumím. Má odpověď vychází z informací, které podal Tomáš Zachník, jak jinak odpovídat ve fóru na internetu?
Citace: Štefan Beláň 28.07.2010, 22:32
Umístit hlavní vypínač na dveře rozvaděče je z technického hlediska velice komplikované a nevhodné řešení.
Pane Beláni opravdu nemohu souhlasit. Umístění hlavního vypínače na přední dveře rozvaděče je naopak velice jednoduché a v krajinách kde se pohybuji naprosto běžné řešení.
Citace: Štefan Beláň 28.07.2010, 22:32
Doporučuji se zamyslet také na vyřešení přívodu, kde norma doporučuje připojit přívodní kabel přímo na svorky vypínače, což, při umístění vypínače na dveře, není technicky proveditelné.
Zrovna před týdnem jsem ne já ale spolupracující firma přesně takový rozvaděč s takto umístěným vypínačem připojovala. Přívodní kabel byla šňůra CYSY 5x2,5 rozvaděč bylo pole vysoké asi 2m široké asi 60cm, celou přední stranu tvoří dveře. Umístění hlavního vypínače a dalších přístrojů na boky by nebylo vhodné, kvůli špatnému přístupu obsluhy. Přívodní cysyna vede přes žlaby na vodiče, upevňení, opletení... až k hlavnímu vypínači ve dveřích, velmi jednoduché řešení.
Snad neprozradím tajemství ;) že je to firma kde se vyrábí brzdy do do celého světa a toto byl rozvaděč jedné z mnoha automatický jednotek. Revize tam nedělám, pouze jsem vypomáhal, ale věřte nebo ne, mají tam vše tipťop. Hezký byl třeba nápis na zdi: "Zde je místo pro úklidové prostředky" pod cedulkou fotka košťátka a pod fotkou háček s tím vyfoceným košťátkem :D
Miroš Jan:
Třeba to, že to tak konstruktér, nebo projektant navrhl, nebo vyprojektoval.
Jeden důvod mě zrovna napadá. Svým umístěním, slouží vlastní rozvaděč jako zábrana proti mechanickému nebezpečí, vyvolaném strojním zařízením, z boku rozvaděče je na každou stranu ochranné pletivo, takže hlavní vypínač dal do dveří. Co je na tom tak nepochopitelné ho? ¨
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana