Je nutné propojit svorkovnici PE(N) s tyčovým zemničem hromosvodu?

<< < (7/13) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Nepleťme dohromady přeznačení (změnu účelu vodiče) a označení. zeleno/žlutý vodič nebo přípojnice PEN označená modrým pruhem je dle mého názoru projevem profesionality .

Rozmahel Vladimír:
Myslím si, že celá logika v dodatkovém přeznačení barev je v tom, že je snaha o to, aby na první pohled každý věděl, že zeleno/žlutá barva je určena pouze pro ochranný vodič. Pokud tento vodič koná i funkci středního, musí být dodatečně označen, aby opět, každý na první pohled, věděl o co se jedná. Tato logika se mě zdá docela praktická.

Petr Doležal:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  16.07.2010, 22:41

Nepleťme dohromady přeznačení (změnu účelu vodiče) a označení.

Mám na jazyku výraz dooznačení

IM:
Citace: Lubomír Jindra  16.07.2010, 14:21

Nééé to prosím nééé "není v místě" neznamená že není  v kabelu, ale že není v elektroinstala ci jako takové. Jakmile se v elektroinstala ci jednou vyskytuje nulový vodič se světle modrou barvou, není v žádném případě možné využívat jiný světle modrý vodič byť v jiném kabelu, jako fázový  (no)

Citoval jsem normu, včetně poznámky. Česky rozumím a nevím co mi na tom chcete vysvětlovat?

Lubomír Jindra:
Citace: Milan Illek  18.07.2010, 09:59

Citoval jsem normu, včetně poznámky. Česky rozumím a nevím co mi na tom chcete vysvětlovat?

Upřesnil jsem Vaší citaci, která vyznívala zavádějícím způsobem.

ČSN 33 2000-5-51 ed.2 čl.514.3.Z4:

...kdy není v místě nulový vodič, může být použito modře označeného vodiče jako fázového vodiče...
Poznámka:
Toto je například v případě části světelného obvodu mezi spínačem a ovládaným zařízením.
POZNÁMKY K TÉTO NORMĚ: Z hlediska zamezení nebezpečí záměny je vhodné používat vodiče označené barvami černou a hnědou,  jak uvádí příloha NA.

Výrobci kabelů už se jednou chystali přestat vyrábět dvouvodičové provedení s barvami hnědá-černá a chtěli ho nahradit kombinací hnědá-modrá. Naštěstí byl tento nesmysl  (fool) zažehnán.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana