Podle které ČSN musí mít rozvaděč v průmyslovém provozu hlavní vypínač?
Jirka Š. Svejkovský:
Většina lidí bude mít §3. Čtyřku dostávají obvykle ti, co obsluhují složitější stroje.
Já jsem taky marně hledal definici "laika". Je to §3? Norma EN samozřejmě nezná naší vyhl. 50/78 a asi předpokládá, že někde definice bude.
Protože pracovníci s §4 (osoby bez elektrotechnic ké kvalifikace) mohou pracovat v blízkosti částí pod napětím, předpokládá se určitá minimální znalost (získaná poučením). Tyto pracovníky bych laiky nenazval.
Citace: Pavel Tesař 01.07.2010, 08:29
Mám doplňující otázku. Která ČSN předepisuje, že hlavní vypínač, nebo hasiči předepisovaný Total stop, musí být na podpěťovou vypínací cívku ? :-[
ČSN 33 2000-5-537
537.4 Přístroje nouzového vypínání (včetně nouzového zastavení)
537.4.3
.....
Jističe, stykače a pod., které jsou ovládány dálkově, musí vypínat při ztrátě napětí na cívkách nebo musí být použito jiného způsobu, kdy porucha vede k bezpečnému stavu zařízení.
Jan Alin:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 01.07.2010, 08:42
Většina lidí bude mít §3. Čtyřku dostávají obvykle ti, co obsluhují složitější stroje.
Já jsem taky marně hledal definici "laika". Je to §3? Norma EN samozřejmě nezná naší vyhl. 50/78 a asi předpokládá, že někde definice bude.
Protože pracovníci s §4 (osoby bez elektrotechnic ké kvalifikace) mohou pracovat v blízkosti částí pod napětím, předpokládá se určitá minimální znalost (získaná poučením). Tyto pracovníky bych laiky nenazval.
V principu souhlasím s tím že §4 už by se neměl považovat za laika, §3 už ale laik asi bude. Tím pádem se nám ale fabriky zase naplnili laiky a tím se mění pohled na elektroinstala ci. Škoda jen že ani na školeních se lektoři neshodnou na tom kdo je laik. Jak pak může projektant cokoli navrhnout když nemá jasné vstupní podmínky a vše dál se od toho odvíjí, jsou to chrániče, hlavní vypínače,.....
Jsem zvědav co se vylíhne za změnu při pravidelném vydávání edicí 1,2,3,4,5....., co tam bude za formulace. Kde jsou doby kdy v normách bylo jasné názvosloví. :'(
Radim Strycharski:
Taky jsem nikde nenašel definici laika. Ale z principu by to měla být osoba bez vzdělání a jakékoli další kvalifikace. Pokud má někdo § 3, tak byl prokazatelně s něčím seznámen a zde je podle mě rozhodující výstižnost obsahu tohoto seznámení. Pak to nemůže být laik. Nevidím principiální rozdíl mezi § 3 a 4. Osobně bych § 3 zrušil.
Rozmahel Vladimír:
Pánové, přečtěte si ty paragrafy. Je v nich doslovně uvedeno VO CO GOU a jak se má postupovat. Je nutno si podrobně uvědomit detailní význam každého slova v textech.
Jan Alin:
Citace: Radim Strycharski 01.07.2010, 09:04
Taky jsem nikde nenašel definici laika. Ale z principu by to měla být osoba bez vzdělání a jakékoli další kvalifikace. Pokud má někdo § 3, tak byl prokazatelně s něčím seznámen a zde je podle mě rozhodující výstižnost obsahu tohoto seznámení. Pak to nemůže být laik. Nevidím principiální rozdíl mezi § 3 a 4. Osobně bych § 3 zrušil.
On každý je s něčím seznámen ale to neznamená že není laik ve smyslu elektrotechnic kém.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana