Podle které ČSN musí mít rozvaděč v průmyslovém provozu hlavní vypínač?
Radim Strycharski:
Citace: Jan Alin 01.07.2010, 07:40
Co myslíte že udělá v případě sporu soud když bude řešit smrtelný úraz? Bude stačit ten váš papír nebo ne?
Určitě bude stačit. V praxi je běžné, že rozvaděče, které nejsou přístupny laické obsluze, obsluhují osoby bez vzdělání a právě proto, že nemají aspoň § 5, tak mají § 4. Dělá se to formou klasického osvědčení u zaměstnanců údržby, profesních průkazů u specializovaný ch obsluh přes služební průkazy pro všechny zaměstnance až po záznamy o poučení, které se vystavují pro zaměstnance cizích právních subjektů.
Souhlasím s názorem, že hlavní vypínač je vhodný vždy a všude. RT se ale bohužel neúčastní návrhu instalace, ale je pozván, až když je hotovo a pak se k tomu musí postavit od laťky nastavené na minimálních standardech.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Alin 01.07.2010, 07:40
Co myslíte že udělá v případě sporu soud když bude řešit smrtelný úraz? Bude stačit ten váš papír nebo ne?
Pokud zaměstnavatel prokáže, že pracovníka prokazatelně seznámil se všemi riziky, je z toho venku. Podepsaný papír a svědectví obvykle stačí.
Jedna věc je papír, druhá věc je reálný stav. Do jaké míry zaměstnavatel pracovníka seznámí je jeho volba.
Citace: Radim Strycharski 01.07.2010, 07:53
Souhlasím s názorem, že hlavní vypínač je vhodný vždy a všude. RT se ale bohužel neúčastní návrhu instalace, ale je pozván, až když je hotovo a pak se k tomu musí postavit od laťky nastavené na minimálních standardech.
Ano v tom je ten problém. Jako RT si mohu myslet co chci. Požadavek na instalaci hlavního vypínače musím zdůvodnit konkrétním předpisem. Zdůvodnění "je to tak lepší" nebo dokonce "protože to tak chci já" je nepoužitelné. Jako bonus mohu předložit návrh na konkrétní proškolení obsluhy.
Rozmahel Vladimír:
Citace: Miroš Jan 30.06.2010, 10:19
Prostor strojovna chlazení. Projektant navrhl rozvaděč OCEP...
A kde má předepsané zkoušky? Pokud tedy má " posvěcené "schválené řešení je to jeho boj.
HV určitě ano. Pokud se nedá pracovat na vypnutelných přípojnicích za pomocí HV přímo v rozvaděči, je to paskvil.
Ve strojovně chlazení ale asi není stálá obsluha, takže smysl rychlého vypnutí při poruše je asi diskutabilní, i když tam jistě budou za chodů strojů chodit pracovníci na kontrolu, atd..., ti ale budou muset mít patřičnou kvalifikaci. Pro účel HV by mohl vyhovět i FI umístěný pod krytem / dveře rozvaděče /.
Jan Alin:
Citace: Radim Strycharski 01.07.2010, 07:53
Určitě bude stačit. V praxi je běžné, že rozvaděče, které nejsou přístupny laické obsluze, obsluhují osoby bez vzdělání a právě proto, že nemají aspoň § 5, tak mají § 4. Dělá se to formou klasického osvědčení u zaměstnanců údržby, profesních průkazů u specializovaný ch obsluh přes služební průkazy pro všechny zaměstnance až po záznamy o poučení, které se vystavují pro zaměstnance cizích právních subjektů.
V praxi jsem ještě neviděl fabriku kde by všichni měli alespoň § 4. Podle mého názoru překladatel použil pojem laik aniž by ho definoval a teď si na to každý pasuje co se zrovna hodí. Pokud by platilo to že stačí vstupní školení bezpečnosti práce na to aby člověk nebyl laik ve smyslu norem tak máme po starostech z 99 procent. Prostě ta definice mě připomíná "větší množství než malé" a je to podle mě nedodělek.
Pavel Tesař:
Mám doplňující otázku. Která ČSN předepisuje, že hlavní vypínač, nebo hasiči předepisovaný Total stop, musí být na podpěťovou vypínací cívku ? :-[
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana