Podle které ČSN musí mít rozvaděč v průmyslovém provozu hlavní vypínač?

(1/11) > >>

Miroš Jan:
Prostor strojovna chlazení. Projektant navrhl rozvaděč OCEP závěsný, který napájí normální osvětlení, dále napájí nouzové osvětlení, a dále dvě zásuvkové skříně. Tento rozvaděč nemá hlavní vypínač. Přívodní kabel je napojen do vstupní svorkovnice, z které jsou napojeny jednotlivé pojistkové odpojovače a FÍ. Rozvaděč je pro sí'ť TN-C-S/400V/63A/50Hz/IP55/I tř.
Velice pozorně a pečlivě jsem přečetl veškeré diskuze k tomuto tématu, ale nikde nebyla pro mne uspokojivá odpověď. Veškeré normy citované v diskuzích se nedají použít na tento průmyslový provoz. Dle mého názoru ten rozvaděč by měl mít hlavní vypínač, ale nenašel jsem dostatečné články v ČSN pro tento problém.
Kdo z kolegů revizáků ví přesné znění anebo citaci kterou lze jednoznačně použít pro projektanta na to, aby se do toho OCEP dodělal hlavní vypínač?

#uft#

Jiří Buben:
ČSN 33 2000-1 ed.2 článek 132.9..Tento článek sice nehovoří přímo o hlavním vypínači rozvaděčů obecně, ale dle mého názoru by se dalo tímto článkem argumentovat.

Jirka Š. Svejkovský:
Hlavní vypínač u strojních zařízení řeší ČSN EN 60204-1, čl. 5.3.

Ve staré ČSN 33 2130 (platí do 1.9.2011) je tento požadavek pro rozvaděče nad 25A (čl. 4.6.14)

V nové ČSN 33 2130 ed. 2 (platné od 1.10.2009) je tento požadavek v čl. 7.6.15.

EDIT: Zapomněl jsem dodat, že to platí pro občanskou výstavbu. Pro průmyslové provozy jsem tento požadavek nikde nenašel.

raj:
A proč by tento zcela jistě podružný rozvaděč měl mít hlavní vypínač ?

Štefan Beláň:
Vše v příloze se dá použít. :)
Nechápu tyto diskuze. ::)
Hlavní vypínač by měl byt naprostou samozřejmostí u každého rozvaděče i bytového do 25A, a to nejen z bezpečnostního hlediska, ale i praktického a provozního.  8)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana