Jaké jsou v současnosti na českém trhu nejlepší LED žárovky?
Fuk Tomáš:
Citace: Mirek Jákl 26.06.2010, 15:03
No já tedy nevím, ale když si srovnáte parametry světového výrobce CREE(USA) nebo Luminus Phlatlite nebo Seoul SSC, tak ty parametry příkon/lumeny vycházejí mnohem příznivěji pro LED...
No, ono taky záleží na tom, jaké čipy se vezmou. Ty vyrobené čipy se roztřídí podle svítivosti (obvykle v rozsahu 1:2) - nejvíc je pochopitelně těch nejhorších, a ty se právě montují do zboží masové spotřeby. Ty špičkové se používají na speciální aplikace, kde nevadí vyšší cena a malá dostupnost.
Samozřejmě, vývoj jde kupředu. Zatím, dnes, ale ještě LED nejsou zralé na plošnou náhradu žárovek (natož pak zářivek).
Standa Holeček:
LED žárovky mají takovou životnost jakou si objednám. To, že se objevují low quality/low price produkty není v žádném případě chyba výrobce v P.R.C.! :)
Citace: Radek Červený 26.06.2010, 07:43
I LEDkové žárovky se vyrábějí v P.R.C. a mají stejnou úmrtnost v procentech jako ostatní zdroje světla. Takže problém budete řešit opět stejný, ať tam budete mít cokoliv.
Navíc LEDkové žárovky nejsou primárně určeny jako adekvátní náhrada za klasické žárovky, ale to zřejmě časem zjistíte sám.
P.S. Nepohrdejte moudry, mnohdy se z nich dozvíte víc než z Vašeho původního dotazu, stačí jen číst mezi řádky a srovnat si souvislosti ;)
Radek Červený:
Citace: Standa Holeček 27.06.2010, 02:17
LED žárovky mají takovou životnost jakou si objednán. To, že se objevují low quality/low price produkty není v žádném případě chyba výrobce v P.R.C.! :)
To máte pravdu, za špatnou kvalitou nestojí číňan, ale obchodník, který objedná zboží v ceně do... Jsou i kvalitní produkty ze stejné země.
Pokud budeme do nějaké speciální aplikace objednávat pouze čipy, tak zde máme prostor, abychom si vybraly podle kvality a výrobce a čipu pravděpodobně přizpůsobíme i driver.
Pokud se budeme bavit pouze o výměně žárovek za běžně dostupné LEDkové žárovky na trhu, nedělám si iluze, že zde bude prostor na výběr dle kvality, popř. výrobce čipu. Mimochodem, zkuste někdy vznést dotaz na výrobce nebo dovozce, jakými čipy je ta žárovka osazena. Docela by mě zajímalo, jaká vám přijde odpověď :D
Miroslav Minařík:
Citace: Standa Holeček 27.06.2010, 02:17
LED žárovky mají takovou životnost jakou si objednám.
Přesně!
Mohu potvrdit, že Standa ví o čem píše.
Má za sebou dost zkušeností v obchodní komunikaci se zmiňovanou destinací.
Ivan Menhard:
Souhlasím s těmi, co s použitím LEDek zatím nesouhlasí.
Pokud chce Mirek Jákl ušetřit za každou cenu, je to jeho volba.
Především chci upozornit, že pokud mám nahradit světlo jiným světlem, měl bych srovnávat především veličiny světelné, jako je světelný tok, barva světla, index podání barev, a nakonec i ten příkon, cenu a dobu života.
Další vliv na pocit světla má i velikost zdroje = bodový světelný zdroj způsobuje větší konstrast a tedy lepší čitelnost detailu než plošný nebo více bodový zdroj.
Porovnám li v katalogu Osram podobné zdroje s paticí E27
klasické žárovky: 60W, má světelný tok 710 lm, 100W /1340 lm (katalog strana 1.04)
halogenky : 42W / 630 lm, 70W / 1240 lm = záměrně uvádím tyto výkony, protože jsou deklarovány jako náhrady (strana 2.10)
kompaktní zářivky : 15W / 800 lm, 20W / 1160 lm (strana 3.08)
LED se závitem : 8W / 345 lm, 5W / 170 lm , 1,6 W / 80 lm (strana 18)
Přičemž výrobci deklarují měrný světelný tok LED 100 lm/W, ale takovou se mi nepodařilo ještě najít. Zřejmě se polovina výkonu ztratí na předřadníku nebo to s tím měrným výkonem nebude až tak pravda.
A to jsem srovnával pouze světlený tok a dalším parametrem je třeba index barevného podání Ra, který je u žárovek a halogenek 100, u úsporek 80 a u LED ho žádný výrobce raději neuvádí.
Představa, že bych si dal do bytu LEDky 1,6W, které skoro nesvítí, mě přijde strašná.
Jediné, o čem uvažuji je LEDkový pásek někam do nábytku, jako dekoraci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana