Jaké jsou v současnosti na českém trhu nejlepší LED žárovky?
Jára Cimrman:
Citace: Fuk Tomáš 25.06.2010, 23:26
To by mě zajímalo, kdo taková hausnumera uvádí.
Philips na českém webu uvádí životnost 15.000 hodin, a u téhož výrobku na britském webu 25.000 hodin (což může znamenat, že na náš trh dodávají téměř odpad). Životnost u LED svítidel se totiž kalkuluje z rychlosti poklesu svítivosti. Na konci životnosti to pořád ještě svítí, ale už jen s poloviční intenzitou.
Ta dioda možná ty jejich uváděné hodiny vydrží, ale celé LED žárovky na 230V určitě ne. Z moji zkušenosti: Jako doplňkové osvětlení mám osm LED žárovek "LED20 GU10-CL" na 230V, výrobce Kanlux. Vůbec mi nevadí, že svítí jako Měsíc při úplňku, s tím jsem počítal, je to jen jako doplňkové osvětlení. Ale pěkně mě namíchli s tím, že uvádějí životnost 50000h a dávají záruku 24 měsíců (já pitomec si nenechal doklad od koupě, protože jsem věřil, že ho nebudu potřebovat). Po půl roce (max 5h denně v provozu) jiz z osmi svítí již jen šest. Diody asi vydržely, ale pravděpodobně odešel nějaký kondík nebo odpor (jestli se pletu, tak odborníci doufám prominou, jsem laik), které jsou zataveny v baňce, takže na vyhození.
No a zdejších odborníků bych se rád zeptal, zda jsem měl jen smůlu nebo ten Kanlux je opravdu šmejd? Jestli je nějaký jiný výrobce lepší nebo jestli si mám raději pořídit trafo a LEDky na 12V ?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jára Cimrman 03.10.2010, 20:48
No a zdejších odborníků bych se rád zeptal, zda jsem měl jen smůlu nebo ten Kanlux je opravdu šmejd? Jestli je nějaký jiný výrobce lepší nebo jestli si mám raději pořídit trafo a LEDky na 12V ?
Noooo, zkuste zapátrat po původu značky. Nerad bych čelil trestnímu oznámení, ale průměrně chytrý člověk odpověď najde snadno sám.
Jara Cimrman:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.10.2010, 20:55
Noooo, zkuste zapátrat po původu značky. Nerad bych čelil trestnímu oznámení, ale průměrně chytrý člověk odpověď najde snadno sám.
Díky, pochopil jsem, i z toho zvýrazněného z mého dotazu :)
Ale co byste doporučil ? Osram nebo něco jiného ?
Ivan Doležal:
Citace: Rudolf Šála 30.06.2010, 22:53
Fuk Tomáš:
Kolego, vy mě snad chcete donutit vzít fotoaparát ;D
To by mohlo být velmi přínosné, pokud navíc ještě použijete stejně manuálně nastavenou expozici a vyfotíte na stejném místě úsporku a nejaké LED svítidlo nebo pásek.
A dokonalé by to bylo pokud i změříte spotřebu, nějakým wattmetrem nejlépe vzhledem k pokřivené sinusovce těch měničů v úsporkách nebo v spínaných zdrojích pro ledky.
Osobně se těším až za 10 let bude možné koupit kvalitní LED světlo za rozumnou cenu. Dneska se LEDky používají tam kde nevadí cena, kvalitní čelovky, světla na denní svícení u luxusních aut (ale stejně mají hlavní xenony) nebo designové kousky.
Fuk Tomáš:
Citace: Ivan Doležal 04.10.2010, 14:13
Dneska se LEDky používají tam kde nevadí cena, ...světla na denní svícení u luxusních aut (ale stejně mají hlavní xenony) ....
Proč jen u luxusních? U nás v ulici s nimi parkuje i jeden rezavý Žigul.
Mimochodem, já je mám na autě taky - protože jsou levnější než xenony, mají delší životnost než xenony, jsou za dne víc vidět než xenony a míň žerou než xenony.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana