Jak zajistit ochranu potrubí solárního ohřevu vody?
František Šohajda:
Citace
Popsaná situace mě vede k dojmu, že je toto provedeno stylem DODO, bez projektu.
Spíše bude schůdnější přeložit vedení trubek.
Jak jsem viděl, tak takové solární systémy se dnes prodávají jako stavebnice, aby si je postavil každý sám..
Potom to vypadá tak jak to vypadá!
Jen dodavatel dá "papír" že to montoval a zprovoznil na dotace..
Vladimír Kadlec:
Díky za Vaše reakce, vše se ale pohnulo trochu jinak. Jedná se o poměrně velkou stavbu z třicátých let – cca 8 byt. jednotek. Na střechu je nainstalována solární „baterie“ pro ohřev užitkové vody pro všechny byty. Zatím je to v řešení tak, že svod hromosvodu „přendají“ na jinou stranu domu, takže bude od solárních panelů i trubky s horkým médiem cca 8 m. Mám přesto pocit, že k dokonalosti něco chybí.
Fuk Tomáš:
Citace: Vladimír Kadlec 17.06.2010, 12:47
Zatím je to v řešení tak, že svod hromosvodu „přendají“ na jinou stranu domu, takže bude od solárních panelů i trubky s horkým médiem cca 8 m. Mám přesto pocit, že k dokonalosti něco chybí.
Zřejmě máte oprávněný pocit, že i když už nebude potrubí tím hromosvodem přímo ohrožováno, možnost přímého zásahu bleskem zůstává.
Kde a na kolika místech to potrubí vstupuje do objektu?
Vladimír Kadlec:
Potrubí vstupuje do budovy pouze v jednom místě a to je suterénním oknem pár cm na zemí – jde do suterénu, do kotelny.
Fuk Tomáš:
Citace: Vladimír Kadlec 17.06.2010, 16:04
Potrubí vstupuje do budovy pouze v jednom místě a to je suterénním oknem pár cm na zemí – jde do suterénu, do kotelny.
Pak ho na vstupu do kotelny spojte s místním ochranným pospojováním (pokud v kotelně je) a hlavně průřezem Cu min. 25 mm2 na HOP. Přizemnění na místní zemnič, který tam jistě po demontáži svodu zůstane, také přijde vhod.
Pokud byste chtěl i ochranu toho potrubí proti poškození bleskem, asi nezbude než ho překrýt plechovým či drátěným žlabem, nahoře i dole vodivě spojit s potrubím a připojit na ten místní zemnič od demontovaného svodu.
A pak už zbývá jen zamyslet se nad ochranou kolektoru na střeše - asi bude třeba doplnit nějaký pomocný jímač ke stávající jímací soustavě na střeše. Pak už budete moci klidně spát, dokonce i v tom domě.
P.S. a co přechod potrubí přes okraj střechy? Okapový žlab? Atika? Je to místo v ochranném prostoru jímačů a dostatečně vzdálené od jímacího vedení a příp. okapového žlabu, spojeného s hromosvodem?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana