Jak zajistit ochranu potrubí solárního ohřevu vody?

(1/4) > >>

Vladimír Kadlec:
V blízkosti svodu hromosvodu (cca 50 cm) je vedena oplastovaná kovová trubka od solárního ohřevu vody. Bude postačující z hlediska ochrany před bleskem její spojení se svodem hromosvodu na horním konci a dole v zemi (po předchozím odstranění plastové vrstvy)? Oddálení trubky není v tomto případě řešitelné.

#uft#

Fuk Tomáš:
Rozumím tomu správně,  že ta solární trubka vede venkem, v souběhu se svodem hromosvodu, a to ze střechy až do země? Co Vás k takové instalaci vedlo?

Vladimír Kadlec:
Ano, je to tak, byl jsem postaven před hotovou věc a nucen rozhodnout co s tím. I mně se to nelíbí, přemístit to údajne nejde a já nevím jak to nejlépe vyřešit.

Fuk Tomáš:
Tak to tedy usuzuji, že se jedná o solární ohřev pro venkovní bazén.
V tom případě bych doporučil, kromě popsaného spojení "nahoře" a "dole",  ještě zavést dolní konec hromosvodného svodu přímo do bazénu - pro případného plavce to vyjde nastejno a dům bude lépe chráněn  ;D

Ale teď vážně. Nějaký náčrtek, včetně uspořádání stávajícího LPS, HOP a zemničů by nebyl?
Vždycky je lepší si bleskový potenciál do instalací nepustit, ale jestli to opravdu nejde, tak třeba nějaké únosné řešení dohromady dáme.

P.S. a nakonec se ukáže, až se spočítají náklady na ochranná opatření, že to potrubí přece jen přeložit jde.

Zdenek Hejčl:
Odstraněním plastové vrstvy změníte zásadně parametry trubky, jak je navrhl její konstruktér.  (dabel)
Ale můžete se dotázat výrobce a konstruktéra té trubky, zda je to možné odstranit vnější vrstvu plastu a jak se změní její parametry.
Popsaná situace mě vede k dojmu, že je toto provedeno stylem  DODO, bez projektu.
Spíše bude schůdnější přeložit vedení trubek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana