K čemu a na základě čeho jsou navrženy zdvojené svody?
Kamil Novák:
TO Fusik:
Nestává se tady moc často, že by zdravý rozum tak poměrně rychle zvítězil. (jednicka) (funny) 8)
Martin H.:
Keby existoval vo veľkoobchode s elektromateriá lom rozumný montážny systém zameraný špeciálne na problémy skrytých zvodov, možno by sa ich zlá povesť zmenila.
XL:
Přesto, že zdravý rozum zvítězil, přidám ještě pár argumentů. Mimo potíží s volbou materiálů pro realizaci skrytého svodu a nebezpečí poškození fasády po úderu blesku je zde také vyšší cena provedení, nutnost těsnící manžety proti zatékání vody, zmenšení vzdálenosti S k vnitřním rozvodům (zvláště u zateplených zdí), nemožnost přechodu na HVI vodič pokud je to potřeba, problém při dodatečné instalaci něčeho na fasádu (připojení na svod není možné) nemožnost vizuální kontroly, nutnost přítomnosti revizního technika po celou dobu realizace (hotový skrytý svod soudný revizák asi nepodepíše, pokud neví co je pod omítkou) a s tím související problém při případné ztrátě dokumentu o výchozí revizi. Osobně mi připadá jako dobré řešení ta kombinace se svody okapu.
Na druhé straně skrytý svod neodnesou šroťáci a nevyleze po něm zloděj, ale zase jsem slyšel o člověku, který po klasickém svodu sešplhal při požáru. To ale nejsou argumenty...
Největší problém ale vidím v nedostatku komponentů pro korektní realizaci skrytého svodu, když už se pro nej někdo rozhodne.
Radomir Kubíček:
Já jenom čekám, až skryté svody na panelových domech se po zásahu bleskem odkryjí. Svody nejsou ani v trubkách, ale pouze na podpěrách skryté v polystyrénu. Kdo bude poctivě ukládat do netříštivé trubky svod zasekaný v betonu? Hlavně že to není vidět a má to revizi!!
IM:
K přiloženému citátu z projektu je třeba dodat zásadní věc, že totiž pokud současný bleskosvod nevyhovuje platným normám a předpisúm, není ho nutno demontovat, jak uvádí projekt. Takových bleskosvodů jsou statisíce. Odpadá potom i odpověď na podivný dotaz o zdvojených svodech.
Záleží především do jaké míry je objekt rekonstruován a současný hromosvod tím narušen. O tom tam není ani zmínka.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana