Je toto zapojení nouzového stop tlačítka správně?
Miloslav Dunda:
Tlačítko nouzového vypnutí musí mít hřibový tvar, čevenou barvu a musí být umístěno ve žlutém poli. Ale to hlavní je, že musí vypínat v rozpínacím režimu. Tj. po rozpojení kontaktů tlačítka nikoliv při jejich spojení. A na včech stavbách musí správně být také, nelze jako nouzové vypnutí použít vytažení vidlice ze zásuvky. To, že se to na stavbách rodinných domů tento požadavek normy většinou nedodržuje je věc jiná. Navíc na stavbách (staveništích) musí být ještě hlavní vypínač uzamykatelný ve vypnutém stavu.
Jan Alin:
Citace: Miroslav Škop 06.04.2010, 20:58
Je správné ( viz přiložené schéma) u staveništního rozvaděče použít tlačítko "test proudového chrániče" ( tedy spínací kontakt se sériovým odporem 7K5 ) jako nouzové stop tlačítko vyvedené na venkovní skříň staveništního rozvaděče?
Díky za odpovědi
#uft#
To tlačítko tam není ve funkci nouzového stopu. Tak jak je to zapojeno je to orientační test funkce proudového chrániče. Pokud je to originál výrobek tak se zeptejte výrobce co tím myslel nebo dejte odkaz (klidně soukromě) a já se zeptám za vás. ;)
Vladimír Huba:
Zapojenie je vhodné na nomináciu nejakej technickej maliny.
Ak je zapojenie paralelou k testovaciemu tlačítku, tak autorovi ušlo, že testovacie tlačítko u FI nikdy nevybavuje voči PE.
Tiež si myslím, že uvedený obvod nespĺňa jednu so základných bezpečnostných požiadaviek - zabrániť dotyku živej časti s neživou. Tu sa to deje úmyselne. Aj keď len krátkodobo a aj keď je tam zaradený odpor.
Rozmahel Vladimír:
Zapojení proti PE je chyba. Smysl by to snad mohlo mít v testu existence spojitosti obvodu PE. I když budeme počítat, např. v případě přerušení PE, že lidské tělo by bylo 2kOhmy do serie tomu odporu, tak při testu a dotyku proteče 24mA a to na těle udělá úbytek 48V. Na staveništi by se mělo počítat 25V. I tak je to blbost zapojit proti PE.
Miroš Jan:
Teď mě tak napadlo, že jsem ještě vlastně neviděl proudový chránič, který by měl testovací tlačítko mimo vlastní krabici?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana