Je toto zapojení nouzového stop tlačítka správně?
Kamil Novák:
Citace: Miroš Jan 09.04.2010, 00:07
Teď mě tak napadlo, že jsem ještě vlastně neviděl proudový chránič, který by měl testovací tlačítko mimo vlastní krabici?
Ale ano, to existuje.
Jedná se o přídavné moduly k RCD typ Z-FAM a Z-KAM od Moellera.
Nasazené této aplikace není nijak masové, ale občas se používá. Vypínací proud je zde tuším okolo 29mA, ale účelem není testování RCD. Dálkové "testování" by nedávalo smysl, protože k zapnutí se stejně musí jít do rozvaděče. :-\
Používá se to v případě, kdy je RCD použit i jako hlavní (nouzový) vypínač.
Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák 09.04.2010, 08:22
Ale ano, to existuje.
Jedná se o přídavné moduly k RCD typ Z-FAM a Z-KAM od Moellera.
Nasazené této aplikace není nijak masové, ale občas se používá. Vypínací proud je zde tuším okolo 29mA, ale účelem není testování RCD. Dálkové "testování" by nedávalo smysl, protože k zapnutí se stejně musí jít do rozváděče. :-\
Používá se to v případě, kdy je RCD použit i jako hlavní (nouzový) vypínač.
Dovolil bych si to malinko zkorigovat.
Vypínací modul Z-FAM/Z-KAM se vyrábí v jednotném provedení pro RCD s jmenovitým reziduálním proudem od 10 mA po 300 mA, a tedy ten vypínací proud musí být min. cca 300 mA. Vzhledem k předepsanému jištění ovládacího obvodu 4 A bych očekával, že tento (ovládací, vypínací) proud bude ve skutečnosti ještě vyšší, např. 3 A (o těch se také hovoří u provedení příslušného ovládacího tlačítka).
(P.S. Moeller v katalogu uvádí, že je tam zabudovaný odpor dokonce jen 1 ohm, ale tomu se mi nechce věřit - leda že by to byl termistor s kladným teplotním koeficientem příp. žárovka, což by dávalo smysl)
K dálkovému testování RCD slouží jiná spoušť, dávající vypínací proud odpovídající jmenovitému reziduálnímu proudu chrániče, a sice typ Z-FW. Ta dává smysl ve spojení s motorovým pohonem (nahazovačem) chrániče Z-FW-LP.
Tedy, je - li účelem testování, používá se proud odpovídající jmenovitému reziduálnímu proudu chrániče. Je-li účelem vypínání chrániče, používá se proud podstatně větší (aby došlo k vybavení i při podpětí).
P.S. za povšimnutí stojí, že všechny 3 uvedené typy spouští obsahují také rozpínací kontakt vodiče N, takže při doporučeném zapojení je zajištěn beznapěťový stav ovládacího obvodu.
Miroš Jan:
Páni kolegové dí.... Již jsem to nastudoval. Ve skutečnosti jsem to ještě neviděl. :)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana