Kdy je nutné odpínat N v 1f nebo 3f instalaci?

<< < (4/5) > >>

Kamil Táborský:
Tak jsem se z přílohy pana TEKSEBA  z bodu 4.a 5. dozvěděl,že proud ve středním vodiči v 3 fázové síti může být větší než ve vodičích fázových.  (ssur)

To jsou mi ale novinky  :(

Člověk se dozvídá každý den něco nového  :-\

Martin.Mlkar:
Citace: Martin.Mlkar  07.04.2010, 11:23

33 2180 čl. 3.8 - Jednopólové vypínání silových obvodů spínači je dovoleno jen ve světelných obvodech do 250V a 1000W a v obvodech, jejichž jeden pól je spojen se zemí.

K čemu taková věta potom je? Když budu spínat světlo vypínačem o příkonu např. 1100W tak N je spojeno se zemí tak se to nevztahuje na  čl. 3.8. Kdy je jeden pól tedy se zemí nespojený a je nutné použít jistič 1+N nebo 3+N,....? Vztahuje se to tedy pouze na síť IT?

Umíte někdo vysvětlit mou otázku?

Jan Alin:
Citace: Kamil Táborský  07.04.2010, 19:56

Tak jsem se z přílohy pana TEKSEBA  z bodu 4.a 5. dozvěděl,že proud ve středním vodiči v 3 fázové síti může být větší než ve vodičích fázových.  (ssur)

To jsou mi ale novinky  :(

Člověk se dozvídá každý den něco nového  :-\

To nejsou žádné novinky, první případ kdy vedení hřálo a dodavatel nevěděl proč jsem řešil už před cca šesti až osmi lety. Nejlepší na tom bylo že mi tenkrát nikdo nevěřil protože byl ještě špatný účiník a normální levný elektrikářův klešťák prostě ukazoval nesmysly.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Martin.Mlkar  07.04.2010, 20:03

Umíte někdo vysvětlit mou otázku?

Vždyť už se to tu omlelo několikrát.

Vztahuje se to pouze na (ojedinělé) sítě IT a na zvláštní případy - bouchačka, požár.
V případech občanské výstavby buďte v klidu.

Ve fabrikách se problém může týkat nouzového osvětlení napájeného ze zabezpečeného zdroje (např. baterky 220VDC). Dál například na DC straně fotovoltaickýc h elektráren.
Benzínky, skladiště hořlavých hmot, truhlárny, mlýnice, pekárny ....
Tento článek není příliš použitelný, ale co kdyby ...

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Kamil Táborský  07.04.2010, 19:56

Tak jsem se z přílohy pana TEKSEBA  z bodu 4.a 5. dozvěděl,že proud ve středním vodiči v 3 fázové síti může být větší než ve vodičích fázových.  (ssur)

To jsou mi ale novinky  :(

Člověk se dozvídá každý den něco nového  :-\

Jejda, a dokonce se teoreticky může dostat až na hodnotu 3xIf! mohou za to spínané zdroje, které se poslední dobou množí jako houby po dešti (PC). Kolegovi takhle shořel kabel ve stoupačce ve velkém věžáku. Bordel, co spínané zdroje produkují se nesčítá vektorově, ale skalárně (komutační poklesy).
Zákeřné na tom je to, že klešťák, který neumí měřit TRMS je na tento proud slepý, takže vodič N nebo PEN je horký a elektrikář kouká na měřák a nechápe co se děje. Když mu to včas nedocvakne, kabel umře.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana