Kdy je nutné odpínat N v 1f nebo 3f instalaci?
Kamil Táborský:
Citace: Jan Alin 07.04.2010, 20:14
To nejsou žádné novinky, první případ kdy vedení hřálo a dodavatel nevěděl proč jsem řešil už před cca šesti až osmi lety. Nejlepší na tom bylo že mi tenkrát nikdo nevěřil protože byl ještě špatný účiník a normální levný elektrikářův klešťák prostě ukazoval nesmysly.
Tak pro vás asi ne no.....ale pro mě ano :)
Nejhorší na těch nových objevech je to,že má člověk už několik let zafixovanou větu,že se proudy v 3 fázové soustavě sčítají vektorově a že proud procházející středním vodičem není nikdy větší než proud v nejvíce zatížené fázi. Je-li proud čistě teoreticky ve všech fázích stejný neprochází středním vodičem žádný proud.
Tyto věty mám vryté do paměti a zdá se že je budu muset přeformulovat >:(
Martin.Mlkar:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 07.04.2010, 21:38
Jejda, a dokonce se teoreticky může dostat až na hodnotu 3xIf! mohou za to spínané zdroje, které se poslední dobou množí jako houby po dešti (PC). Kolegovi takhle shořel kabel ve stoupačce ve velkém věžáku. Bordel, co spínané zdroje produkují se nesčítá vektorově, ale skalárně (komutační poklesy).
Zákeřné na tom je to, že klešťák, který neumí měřit TRMS je na tento proud slepý, takže vodič N nebo PEN je horký a elektrikář kouká na měřák a nechápe co se děje. Když mu to včas nedocvakne, kabel umře.
A dalo by se to nějak spočítat? Abychom uměli nadimenzovat kabely? Máme se bát hlavně čeho (myslím tím jakých přístrojů)?
Jirka Š. Svejkovský:
Spočítat by se to dalo, kdybyste věděl, jak velké zastoupení má třetí a pátá harmonická. U velkého paneláku se to dá odhadnout dost špatně, takže nezbývá, než měření.
Pokud máte podezření na zvýšený výskyt zdrojů harmonického rušení, snažte se navrhovat kabely s o stupeň vyšším průřezem (pokud to jde). Při měření používejte přístroj, který umí měřit reálnou hodnotu (TRMS). Sice stojí cca 2x tolik co obyčejný, ale nepodrazí vám nohy.
Možná by stálo za to, občas si změřit takovým klešťákem zatížení vodiče PEN ve stoupačkách různých objektů (malý panelák, velký panelák, kancelářská budova ...)
Bojte se PC. Dál zlobí mikrovlnky, spínané zdroje LCD a plazmatických televizí. Nabíječky na mobilní telefon. Jakýkoliv přístroj, který obsahuje spínaný zdroj (ten je zdrojem komutačních poklesů). V podstatě 50% přístrojů používaných v domácnosti. V průmyslu ten problém tolik není, tam jsou tyto zdroje dostatečně odrušeny.
Jan Alin:
Citace: Martin.Mlkar 07.04.2010, 22:04
A dalo by se to nějak spočítat? Abychom uměli nadimenzovat kabely? Máme se bát hlavně čeho (myslím tím jakých přístrojů)?
Spočítat se to dá ale většinou pro ten výpočet neseženete korektní údaje p ř e d e m protože osazení spotřebičů je nakonec jiné než v projektu takže výpočet je pak chybný. Pokud někde předpokládáte větší výskyt zdrojů vyšších harmonických tak se vyhnete problémům když navrhnete kabel s vodičem N stejným jako fázové a jdete celkově o jeden stupeň výš s průřezem než by normálně stačilo. Je to nehospodárné ale zase bez překvapení a velkého počítání.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana