Mohu nad umyvadlo nad vanou dát světlo určené do umývacího prostoru?

<< < (8/10) > >>

Aleš Dobrovolný:
V normě ČSN EN 61558-1 ed2 v kapitole 3.1.9 je definice "transformátoru odolného proti zkratu". To zda bude nutné/nebo nebude nutné jistit vedení na sekundární straně straně transformátoru, musí navrhnout projektant podle parametrů (např. zkratového proudu na sekundáru) použitého trafa a charakteru použité zátěže.

Požadavek na krytí IP44 je, domnívám se, nutný z důvodu toho, že prostředí koupelny by bylo možno definovat jako zvlášť nebezpečné (vliv AD2,3,4 - výskyt vody) proto IPX4 a  IP4x proti vniknutí tělesa o průměru >1mm.

Jinými slovy: v koupelně se může stříkat z ruční sprchy a tlápak kolem sebe rukama, aniž by hrozilo, že vás praští i těch pitomých 12V (24V). I to může, v mokrém prostředí, být extrémně nepříjemné -> úlek -> pád na kachličky a už vás vezou (v lepším případě do nemocnice).

Samozřejmě pokud bude zajištěno napájení SELV, je požadavek na IP44 poněkud navíc, ale nebránil bych se mu, jen bůh ví, co tam kdo kdy provede a SELV degraduje na mn.

Fuk Tomáš:
Citace: Martin Mlkar  07.06.2010, 09:33

Takže v případě "sněhuláka" je zdrojem zajištěno, že je odolný vůči zkratu...

Nečtete pozorně. Je rozdíl mezi sněhulákem na soklu a sněhulákem bez soklu.

Martin Mlkar:
Citace: Aleš Dobrovolný  07.06.2010, 10:05

To zda bude nutné/nebo nebude nutné jistit vedení na sekundární straně straně transformátoru, musí navrhnout projektant podle parametrů (např. zkratového proudu na sekundáru) použitého trafa a charakteru použité zátěže.

Pokud se budeme bavit o běžné bytové výstavbě a to jak nové tak stávající,  je málo pravděpodobné,  že by projektant navrhl osvětlení i do částí jednotlivých bytů či rodinných domů. Já jsem se po pravdě ještě nesetkal s tím, že by v koupelně v bytě za trafem určeném pro bodovky byli instalovány ještě pojistky.

To Fuk: Nenašel jsem schématickou značku bez soklu. Mohu to chápat tak, že se soklem proti zkratu bez soklu bez jištění-odolnosti proti zkratu?

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Martin Mlkar  07.06.2010, 09:15

Proč?

Jaká tam potom bude ochrana před nebezpečným dotykem? Automatickým odpojením? Chránič dáte před nebo za trafo?

Rozmahel Vladimír:
Primár je přece FI, sek.SELV.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana