Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?  (Přečteno 102612 krát)
tomáš buřival
Neverifikovaný uživatel @1

« Odpověď #72 kdy: 03.04.2010, 11:12 »

Nedostatek norem a vyhlášek mě netrápí. Lidé co si doma mění zásuvky a vypínače také ne. Ani nemám pocit že by mě připravili o práci. Mému kamarádovi truhlářovi taky nevadí, že si dělám doma poličku sám - uznejte že řezat maflem je možná nebezpečnější, než měnit zásuvku. Předpokládám, že až si p. Šedivý pozve revizáka, že mu dodělá projekt, posvětí rozvaděč výrobním štítkem a možná tam i něco předělá a všechno mu to naúčtuje.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Josef Šedivý

« Odpověď #73 kdy: 03.04.2010, 21:43 »

Konec dobrý, všechno dobré, jen jsem netušil (a to se opakuju),  že tato diskuse uklouzne na fňukání jak kdo bere komu práci atd. Takových lidí co si doma udělají elektroinstala ci je spousta a ti elektrikáři co někomu dělají elektroinstlac i v novostavbě fuškou mají určitě k tomu projekt.....že? Nevím proč tak řešíte,  že se někdo zeptá na rozvaděč, když se vás někdo zeptá a dokonce na to založí téma kam a na ktérou zdířku patřím modrý drát v zásuvce.....ta k to je odpovědí spousta. Vím a umědomil jsem si to z příspěvků, že rozvaděč je vyhrazené el. zařízení, oto větší mu budu věnovat pozornost, ale stejně nebude mít typový štítek.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
*

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2

« Odpověď #74 kdy: 03.04.2010, 21:53 »

Proč nás urážíte?

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
Jirka Š. Svejkovský
*

« Odpověď #75 kdy: 03.04.2010, 21:56 »

Mému kamarádovi truhlářovi taky nevadí, že si dělám doma poličku sám
Polička není vyhrazené technické zařízení. Není svému okolí nebezpečná, pokud jí zfušujete. Jestli jste nemehlo a zraníte se při práci, je vaše věc. Ruční přenosné nářadí musí být z výroby vybaveno ochrannými prvky, aby se pravděpodobnos t zranění fušera minimalizovala, to se ověřuje ve zkušebně.
Myslím, že jste úplně mimo realitu.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov),  revizní technik E1A, E1B, E1-C2
Heron

« Odpověď #76 kdy: 03.04.2010, 23:24 »

Mému kamarádovi truhlářovi taky nevadí, že si dělám doma poličku sám
Tohle nemyslíte vážně  Pláč. Polička, i když se v nejhorším urve ze stěny, nikoho nezabije. Špatně zapojená zásuvka  nebo nedejbože bytový rozvaděč je ale hodně nebezpečná hračka. Tohle nesnese srovnání.
tomáš buřival

« Odpověď #77 kdy: 03.04.2010, 23:48 »

To Šedivý: Nevidím důvod, proč by váš rozvaděč nemohl mít výrobní štítek. Řada elektrikářů má oprávnění k výrobě rozvaděčů, nechte si to zkontrolovat a neměl by být problém. Stejně tak je dobré mít projekt. Jestliže vám dneska udělá někdo revizi bez něj, zítra už to nemusí být pravda. Je běžné, že se projekt dodělává k hotovým stavbám. Co jiného zbývá např. u starších domů, kde projekt nebyl nebo se ztratil. 

Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

« Odpověď #78 kdy: 03.04.2010, 23:50 »

To Josef Šedivý:
Ano zbastlit si to může kdokoliv, kdo si troufne zásadní otázka zní: jak moc ohrozím svoje blízké?
O revizi zařízení v tomto případě si mohu nechat zdát. Ale jinak přejí dlouhé a klidné spaní po celý zbytek života.

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Michal Horák (Praha)

« Odpověď #79 kdy: 04.04.2010, 00:11 »

Když to tu tak sleduju nedá mi nenapsat jak to tady vidím já: Zaregistroval jsem se sem a byl jsem označen za laika  Úsměv Napsal jsem dotaz a byl mi vyhozen protože byl moc dlouhý a měl víc jak jeden otazník  Úsměv Zkrátil jsem ho a byl jsem nazván panáčkem co se snaží ušetřit  Úsměv na této veřejné části se spíš útočí než radí. Můj dotaz byl v podstatě o pocitový záležitosti jestli a proč se bát/nebát hliníku při připojení RD v zemi na delší vzdálenost - a celá tahle diskuze a její pravidla ze mě udělaly blbečka Úsměv není to o tom, že bych tu chtěl všechno krtitizovat, ale pár lidí by se asi mělo zamyslet a kdyžtak neodpovídat. No a abych nebyl stejnej jako "Václav 3" a neplácel jen o tom kdo je větší profík ... tak k tomu rozvaděči ... všechny problémy co na něm vidím byly popsány, navíc vidím jen jeden ... u pračky prosím nahradit B10 za B16.

#117# Vážený pane, blbečka jste ze sebe udělal hlavně vy sám. Přijdete na návštěvu, nechováte se
            podle pravidel hostitele a pak tu ještě vykřikujete, jak vám bylo ukřivděno.
            To, že jste napsal sáhodlouhý článek pro nás neznamená, že bychom vás kvůli tomu měli
            obdivovat. Pravidla hovoří jasně, jedna otázka=jeden příspěvek.
            Na diskuse píše denně spousta nových přispěvatelů a ti co čtou pravidla, nemají následně žádný
            problém. Kdo je nečte, pak se stává oním blbečkem, ale z vlastní vůle.
Nehorák
« Odpověď #80 kdy: 04.04.2010, 00:36 »

všechny problémy co na něm vidím byly popsány, navíc vidím jen jeden ... u pračky prosím nahradit B10 za B16.

To jste teda objevil Ameriku. To je tam napsané hned z kraje.
Jirka Š. Svejkovský
*

« Odpověď #81 kdy: 04.04.2010, 08:52 »

Když to tu tak sleduju nedá mi nenapsat jak to tady vidím já: Zaregistroval jsem se sem a byl jsem označen za laika  Úsměv Napsal jsem dotaz a byl mi vyhozen protože byl moc dlouhý a měl víc jak jeden otazník  Úsměv Zkrátil jsem ho a byl jsem nazván panáčkem co se snaží ušetřit  Úsměv na této veřejné části se spíš útočí než radí. Můj dotaz byl v podstatě o pocitový záležitosti jestli a proč se bát/nebát hliníku při připojení RD v zemi na delší vzdálenost - a celá tahle diskuze a její pravidla ze mě udělaly blbečka Úsměv není to o tom, že bych tu chtěl všechno krtitizovat, ale pár lidí by se asi mělo zamyslet a kdyžtak neodpovídat. No a abych nebyl stejnej jako "Václav 3" a neplácel jen o tom kdo je větší profík ... tak k tomu rozvaděči ... všechny problémy co na něm vidím byly popsány, navíc vidím jen jeden ... u pračky prosím nahradit B10 za B16.
1) Nečtete pravidla diskuse
2) Laik jste a laikem pravděpodobně i zůstanete. To není urážka, to je fakt.
3) Na některé otázky vám odpovíme rádi, ale jsou věci, které přesahují vaše možnosti (i když si myslíte, že ne). Navíc vám tu nikdo svéprávný nebude radit, jak obejít zákon.
4) Nelíbí se vám tu? Snadná rada. Nechoďte sem.

Kamil Novák
OSVČ
*

« Odpověď #82 kdy: 04.04.2010, 09:29 »

Je běžné, že se projekt dodělává k hotovým stavbám. Co jiného zbývá např. u starších domů, kde projekt nebyl nebo se ztratil. 

To ale není žádný projektnenene

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
tomáš buřival

« Odpověď #83 kdy: 04.04.2010, 09:44 »

Měl jsem na mysli dokumentaci ...
Radek Červený
Žij a nechej žít
*

« Odpověď #84 kdy: 04.04.2010, 10:06 »

Hodně již toho napsali kolegové výše. Jen doplním, že když si u řezání poličky maflem uříznete prst, uříznete ho sobě. Když, byť nevědomky, uděláte krpu v zapojení rozvaděče nebo instalace, ohrozíte tím mnoho dalších lidí kolem sebe. V tom je ten zásadní rozdíl.

Je třeba si uvědomit, že elektroinstala ce, tzn. jak vlastní vedení, tak i ten rozvaděč, je VYHRAZENÉ ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ a podle toho je třeba se chovat. Nevidím jediný rozumný důvod, proč zde radit laikům, kteří nemají o alespoň základech ani páru, a hodlají ohrožovat své široké okolí výměnou za pár ušetřených korun. Toto není smysl diskuzí na tomto portále, to prostě hodně lidí špatně pochopilo. O tom, že mnozí ještě nejsou schopni si ani přečíst pravidla a ještě v prostorách "hostitele" budou dělat brajgl, viz pan Horák, o tom ani nemá cenu diskutovat.

Rozhodně to není o tom, že by laik bral někomu práci, když si něco udělá sám. Na tomto portále jsou odborníci, kteří nemají o práci nouzi a nemají zapotřebí bojovat o výměnu zásuvky. Problém je v tom, že tito odborníci den co den v praxi vidí zvěrstva, která je někdo schopen udělat a nemají prostě chuť tato zvěrstva dál podporovat. A to především ve vlastním zájmu koncových uživatelů.

Jestliže je operace slepého střeva banální operací, a já se v mém názoru výše mýlím, tak mi prosím pošlete odkaz na lékařský portál, kde mi v anonymní diskuzi poradí, jak si mohu odoperovat slepé střevo doma svépomocí. Pokud takový odkaz zašlete, názor výše změním. Jinak mi přijde celkem pravděpodobné, že následky laické operace slepého střeva i laické bastlení elektroinstala ce mohou mít stejné fatální následky.

Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikab rno.cz
info@elektrikabrno.cz
tomáš buřival

« Odpověď #85 kdy: 04.04.2010, 14:09 »

Na internetu najdete i videa postupu operace srdce nebo přednášky doktorů (-: Můj příklad s poličkou nebyl úplně košer, měl jednak přiblížit riziko při činnosti a také byl reakcí na nářky, že svépomocí berou lidé práci těm, kteří se profesí živí. Ale co třeba brzdový kotouč na autě? Běžně se dá koupit (stejně tak jako vypínač v bauhausu),  mohu si ho sám vyměnit a jeho nesprávnou výměnou mohu ohrozit značný počet lidí. K jeho výměně nepotřebuji žádné zvláštní oprávnění.
František Sichinger
*

Jsou věci mezi fází a nulou

« Odpověď #86 kdy: 04.04.2010, 15:52 »

Přišel ke mně do kanclíku chlap a tak ňák nejistě začal jestli bych nedolořil že jsme u něj na stavbě RD. dělali elektriku Kroutím očima Říkám cože?? Ptám se co prováděl páč mi to nějak nedocházelo. Prej mi nikdo nechce napsat revizi a všichni revizáci prej se ptaji kdo to dělal. Pochopitelně vše melouchem a ke všemu více lidí nezávisle na sobě koho prej zrovna sehnal.
Pak mi za to dával i docela pěkný prachy, ale byl vyhoštěn. Ručit za něco co jsme nedělali po dobu životnosti to je v té kvalitě co předvádí různé individua jako si vypsat přihlášku do basy.
Foto stavebního rozvaděče na stavbě jednoho RD.

* Stavební rozvaděč - vše v jednom..JPG (907.15 KB, 2048x1536 - prohlédnuto 628 krát.)

Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A
Jirka Š. Svejkovský
*

« Odpověď #87 kdy: 04.04.2010, 16:16 »

Na internetu najdete i videa postupu operace srdce nebo přednášky doktorů (-: Můj příklad s poličkou nebyl úplně košer, měl jednak přiblížit riziko při činnosti a také byl reakcí na nářky, že svépomocí berou lidé práci těm, kteří se profesí živí. Ale co třeba brzdový kotouč na autě? Běžně se dá koupit (stejně tak jako vypínač v bauhausu),  mohu si ho sám vyměnit a jeho nesprávnou výměnou mohu ohrozit značný počet lidí. K jeho výměně nepotřebuji žádné zvláštní oprávnění.
Chlape, začínáte mě štvát! Nevymýšlejte si nějaké přirovnání. Ani brzdový kotouč není vyhrazené technické zařízení a blbě namontovat se dá celkem obtížně. A pokud se vám to povede a někoho zabijete půjdete bručet na hodně dlouho, pokud to sám přežijete.
Nikdo tady nebrečí, že nám berete práci.
Montovat a opravovat vyhrazené technické zařízení smí pouze ten, kdo k tomu má osvědčení, u živnostníků i oprávnění. Pokud nemáte, jednáte v rozporu se zákonem. Dělejte si co uznáte za vhodné, postavte si na zahradě třeba atomovou elektrárnu, ale nechtějte po mě, abych vám radil s elektrikou. Nehodlám na sebe přenášet sebemenší část odpovědnosti za váš "výtvor".

Téma se stáčí někam jinam, není to na zámek?

František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #88 kdy: 04.04.2010, 16:28 »

To bude asi už v základu pro podnikání..zro vna minulý týden jsem absolvoval kontrolu na berňáku, a dvě úřednice na kontrolním oddělení byli zastánci vyhlášky /o profesích v podnikání/ a vůbec je nějaké osvědčení a oprávnění z /bývalého/ITI vůbec nezajímalo.... jen je zajímalo že nemám živnosťák na revize spotřebičů
byť jsem jí doložil E2/A oprávnění..... nějaké vyhrazené technické zařízení elektro jim nic neříkalo a ani se o to nesnažili....p rostě a jednoduše nemám ŽL na opravy.....tel ekomunikačních zařízení / v něm je uvedeno-revize a kontroly spotřebičů/...i když doklad na všechny revize obsahující E2/A už mám dost dlouho....
Zeptal jsme se pokud budu opravovat telefony tak jestli mohu dělat revize spotřebičů.... odpověď-ano můžete
....nic dál k tomu nepotřebuji... .to jsem se tedy posadil..!
To je jen v kostce jak u nás jsou různí elektorozedníc i a jim podobní....vůb ec se už nedivím že to tak funguje..
/kdybych to neslyšel na vlastní uši a oči tak bych nevěřil.!/ Pláč

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Josef Šedivý

« Odpověď #89 kdy: 04.04.2010, 16:56 »

Koho mohli moje názory a výroky urazit, tomu se omlouvám.
Stran: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.027 sekund, 21 dotazů.