Je schopný aktívny bleskozvod chrániť pri odpore uzemnovača 15 Ohm?
Kamil Novák:
Citace: František Šohajda 23.03.2010, 17:37
Jak je to s platností dokumentů EU?Nevíte někdo?Zrovna dnes mě kolega říkal ohledně nějaké normy z EU pro plyny v klimatizacích. ...u nás to není nikde dáno vyhláškou ani zákonem, a proto volal někde na životní prostředí ,vrchní vedoucí a ta mu řekla že pro nás platí to ,co bylo vydáno v EU ?
Nemusí to vyjít u nás...?
Pokud by to platilo bez vydání u nás, tak by to bylo podobné jako u aktivního hromosvodu ... >:(
Ano, musí nejprve vyjít u nás a vstupuje v platnost zveřejněním ve Věstníku ÚNMZ.
Citace
Musí Česká republika převzít do své soustavy všechny evropské (EN) a mezinárodní normy (např. ISO, IEC)?
•Česká republika má povinnost (stejně jako všichni ostatní členové Evropské unie bez ohledu na velikost a vyspělost národních ekonomik) převzít zpravidla do šesti měsíců do své národní soustavy ČSN všechny normy evropské.
•V současné době je soustava českých technických norem v naprostém souladu se soustavou norem evropských. To znamená, že veškeré evropské normy jsou průběžně přejímány do národní soustavy při současném zrušení těch národních norem nebo jejích částí, které jsou s přejímanými evropskými normami v rozporu. Tento proces plynule pokračuje tak, jak jsou zpracovávány a schvalovány nové evropské normy.
•České republika (stejně jako všechny státy) nemá povinnost převzít mezinárodní normy. Převzetí mezinárodních norem do soustavy norem ČSN se řídí národními potřebami.
zdroj: http://www.unmz.cz/urad/prehlrub.asp?cd=50&typ=c
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 23.03.2010, 17:46
Ovšem v kombinaci s jedním, slovy jedním svodem, zakončeným uzemněním s R=15 ohm, to k tomu "nic" má docela blízko.
Pokud ten svod vede na zdi za kterou je místnost ze které je rozhodnutím manažera serverovna a tím pádem má od metalického vedení sítě vzdálenost zhruba 30 až 40 cm tak to není zrovna nic, já bych řekl že je to naopak hodně moc voltů do sítě při úderu blesku ;D. O jednom takovém místě vím ale nemůžu prozradit kde, škoda že tam nikdy neuhodilo aby to potvrdilo moje vyjádření "s tímhle já nechci mít nic společného" ;).
Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák 23.03.2010, 17:47
Ano, musí nejprve vyjít u nás a vstupuje v platnost zveřejněním ve Věstníku ÚNMZ.
Obávám se, že pokud se jedná o normu EU, tj. ENxxxx, vstupuje v platnost po těch 6 měsících automaticky i bez zveřejnění. Ale mám to jen z doslechu.
Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák 23.03.2010, 17:40
V tom dokumentu mne kromě obvyklých blábolů zaujalo tvrzení pí. Pangrácové o povinnosti RT zkoumat pravost jakýchsi certifikátů.
což jenom dokládá její věrohodnost.
Zato o povinnosti mumlat to zaklínadlo tam nepíše (asi si chrání své know-how) :D
Kamil Novák:
Citace: dalo22 23.03.2010, 07:14
Pre revíznych technikov: budova s aktívnym bleskozvodom, s jedným zvodom; nameraný odpor 15 Ohm.
Okolie zastavané, betonové plochy ..... Aký záver: je /nie je/ schopné chrániť ....
Pozn: v STN 34 1391 čl.4.1 sa uvádza, že odpor má byť maximálne, nie musí byť.
Neuvádíte bližší údaje o objektu, který by měl být takto "chráněn", ale jestli se nejedná o kozí chlívek nebo třeba zahradní udírnu, tak závěr je: NENÍ schopno chránit.
Nehledě na fakt, že při hodnocení hromosvodů se neuvádí schopno/neschopno, ale něco ve smyslu :
Citace
...... bylo zjištěno, že revidovaná ochrana před bleskem, v popisovaném rozsahu, odpovídá normě platné v době jejího zřízení a její součásti jsou v dobrém funkčním stavu.
A když není platná norma (v ČR), tak nemůže odpovídat a .... není co řešit ! (beach)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana