Proč u základového zemniče pro hromosvod mám procházet skrz izolaci dvakrát?
Fuk Tomáš:
Citace: Mlkar.martin 09.03.2010, 19:37
Otázka stále stejná ale proč to je tak jak to je? Nějaká opora v normě nebo jen kvůli "pár" průchodkám? Stejně je použita průchodka skrz svislou izolaci. Ve výkazu materiálu je průchodka stejná jak pro svislou tak pro vodorovnou izolaci.
Pokud vezmu za dané, že tam projektant chtěl 4 propoje, tak důvod k umístění průchodky ve svislé stěně mě napadá:
1) průchodka bude v menší hloubce, tedy menší namáhání tlakem spodní vody (vyšší spolehlivost), snadnější případná oprava, možná že i snadnější montáž
2) třeba tak projektantovi vyšlo lépe rovnoměrné rozložení proudu do základového zemniče
Lubomír Jindra:
Citace: Mlkar.martin 09.03.2010, 19:37
Otázka stále stejná ale proč to je tak jak to je?
Není to váš projekt, zhotovený dle něčí rady a teď hledáte odůvodnění pro stavbaře? >:D
Mlkar.martin:
Nechápu pane Jindra jak vás to Vůbec napadlo. Odpověď na Vaší otázku zní NE není to můj projekt. Snažím se pouze v této oblasti vzdělávat a jsem rád když mě zde odborníci poradí. Nechápu proč se na takové věci vůbec ptáte, když nechcete poradit.
Mlkar.martin:
Citace: Fuk Tomáš 09.03.2010, 19:51
2) třeba tak projektantovi vyšlo lépe rovnoměrné rozložení proudu do základového zemniče
Podle čeho se taková věc počítá? V normě je přímo napsáno jak spočítat kolik přechodů mezi železobetonem a základovým zemničem musí být? Stejně tak je přesně řečeno v normě, že musí být proveden výpočet rozložení proudu do základového zemniče s tím, že je možné spočítat rozdíl jestli udělám průchod svisle nebo vodorovně?
Miroslav Macek:
Citace: Mlkar.martin 09.03.2010, 20:09
Podle čeho se taková věc počítá?
...
Tyhle věci se zpravidla nepočítají a 99,999% projektantů to ani neumí (pokud nejde o rozvodnu vvn nebo něco podobného tak k tomu ani není důvod).
Výhodou projektantova řešení snad může být to, že uzemnění není na věčné časy pohřbené, že se k němu lze i v budoucnu nějak dostat (prokopat), pokud by to z nějakého důvodu bylo potřeba.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana