Proč u základového zemniče pro hromosvod mám procházet skrz izolaci dvakrát?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Mlkar.martin 09.03.2010, 16:21
Změřit to objektivně nepůjde, protože mezi vodorovným železobetonem a základem je to již propojeno. Viz můj náčrtek.
To ano, ale pořád budete měřit "něco" směrem do země, kam vede vodič odpovídajícího průřezu, směrem k zemniči známého provedení. Takže hodnota odporu zde naměřená je jistá. A tudy je nasměrována cesta bleskového proudu. Je to jen má doměnka.
Citace: Mlkar.martin 09.03.2010, 14:10
...je napsáno že provedení zemniče bude v souladu ČSN EN 62 305-3 E.5.4.3.2 a E.5.4.3.5.
Čl. E5.4.3.2. má obrázky E40. Všimněte si těch zkušebních svorek na nich. Je to obdoba.
Čl. 5.4.3.5. mluví o zemniči ve skalnantém podloží a ve třetím řádku se praví:
...U zkušebních svorek by měly být spojeny dodatečné zemniče se svody a se základovým zemničem.
Mlkar.martin:
Pokud by to měla být zkušební svorka tak by měla být tedy nad zemí. Ale tohle je provedeno pod zemí.
Myslím si, že u těchto typů spojení vše se vším není potřeba zkušebních svorek - ale to si jen myslím to nevím.... Takže jsem stále bezradný.
Fuk Tomáš:
Citace: Mlkar.martin 09.03.2010, 13:53
Nechme téma, kolik spojení je realizováno, stranou.
Dotaz je jednoduchý a to proč drát vyleze ze základového betonu vně budovu vystoupá cca 1,5m (stále vně budovu a beton) a zaleze zpět přez izolaci do železobetonu.
Já tomu rozumím tak, že projektant usoudil, že jsou tam potřeba 4 propoje. Dva z nich realizoval v hloubce, ve vodorovném základu, a dva s průchodem izolací v menší hloubce (viz odpověď J. Hájka - dobrá stopa ohledně ceny průchodky).
Takhle (viz obrázek) by to bylo srozumitelnějš í?
Lubomír Jindra:
Ze zvědavosti na to koukám ze všech stran, nikdy jsem nic podobného neřešil, napadají mě tyto dvě možnosti:
1. Ten detail je chybný, odbočení ze svislého svodu má být nad úrovní terénu - zkušební svorka - pokračování FeZn k základovému zemniči. Průchodka č.2 by tedy byl nesmysl.
2. Jak uváděl Jan Hájek - výše umístěná levnější průchodka č.2 (menší tlak spodní vody) - úspora.
Mlkar.martin:
Otázka stále stejná ale proč to je tak jak to je? Nějaká opora v normě nebo jen kvůli "pár" průchodkám? Stejně je použita průchodka skrz svislou izolaci. Ve výkazu materiálu je průchodka stejná jak pro svislou tak pro vodorovnou izolaci.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana