Proč u základového zemniče pro hromosvod mám procházet skrz izolaci dvakrát?

(1/15) > >>

Mlkar.martin:
Jedná se o budovu částečně ze železobetonu. Je využito základového betonu a jeho vyztužení pro základový zemnič. Skrz hydroizolaci je provedena vodotěsná průchodka, kde je využito vyztužení betonu jako svodů. Veškeré vyztužení betonu je provařeno a propojeno drátem o pr. 10. Má otázka zní:  "proč je na obrázku, který jsem přiložil zakreslena průchodka izolací č.2" ? Proč nestačí průchodka č.1 ?

#116#

Zdeněk Skalka:
Zcela jistě proto, že na tento vývod jednoduše připojíte hlavní ochrannou přípojnici  - ve zkratce HOP.

Mlkar.martin:
Citace: Zdeněk Skalka  09.03.2010, 12:13

Zcela jistě proto, že na tento vývod jednoduše připojíte hlavní ochrannou přípojnici  - ve zkratce HOP.

Skrz izolaci prochází drát do železobetonové stěny a je na něj připojeno svislé vedení drátu. Pro HOP, rozvaděče, potrubí, atd. jsou připraveny vývody samostaně. Toto je to uděláno po celém obvodu budovy cca každých 7m.

Milan Karvánek:
Ano, viz předchozí odpověď, a dále je otázkou, jestli bude vzhledem k velikosti objektu jeden zemní přívod pro hromosvod postačovat. Více byste se měl dozvědět z projektu. Osobně bych to viděl nejméně na 3 průchody, jeden svod bude postačovat jen u velmi malých objektů a uzemnění HOP být rovněž musí.

A doplnění vzhledem k vašemu upřesnění: projektová dokumentace, projektová dokumentace, projektová dokumentace, případně konkrétní dotaz na projektanta, který to takto navrhnul - ten je jediný, kdo vám to může 100% vysvětlit.

Mlkar.martin:
O vývody pro HOP se rozhodně nejedná jsou řešeny samostatně - jak si můžete všimnout vývod není skrz železobetonovo u zeď. Na obrázku je zakreslen pouze jeden řez. Svislé svody umístěné v železobetonu jsou řešeny po celém obvodu budovy.
Upřesním svůj dotaz: proč je proveden vývod ze základového zemniče mimo základ a pak zpět zaveden do budovy a připojen na svislý drát. Kdybych měl možnost se zeptat projektanta proč to takhle navrhl rozhodně bych to udělal. Pokud vás napadne důvod proč je to takhle vymyšlené budu rád když mě odpovíte.
Pro lepší přehlednost jsem železobeton vyšrafoval viz. obrázek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana