Ví všichni projektanti o vyhlášce č.268/2009 Sb.?

<< < (4/7) > >>

Pavel Horský:
Citace: Miroslav Macek  25.02.2010, 14:46

Já bych v tom nehledal vědu.
Domnívám se, že tak cca 9 z 10ti projektantů žádné výpočty ani samostatně dělat neumí a pokud je potřebuje, používá k tomu různé softwarové pomůcky.

A vy vše počítáte za pomoci kalkulačky a výsledky si píšete na papír?
Já používám k výpočtům různé softwary, které jsou samozřejmě k těmto účelům sestrojeny a nepřipadám si jako hloupý odborník.

Pavel Horský:
Nechtěl jsem, aby se rozvinula diskuse tímto směrem. Dohadovat se, jestli je nutné počítat osvětlení v místnostech rodinného domu.......... ... no to asi nemá žádný smysl.
Šlo mi hlavně o to, jak se k výše uvedené vyhlášce staví stavební úřady a chtěl bych dát podnět k tomu, aby se s tím něco dělalo. Je tu nějaký šikovný lobista?

Lubomír Jindra:
... a co je horší, že dle mého pozorování se kvalita PD stále zhoršuje, zrovna včera jsem se snažil něco vyčíst, ale zjistil jsem tak maximálně, že kabely CYKY jsou černé (wall) Jednotná technická zpráva by se mohla vydat knižně zveršovaná a přikládat ke každé PD jeden kus  (wall)

Jan Alin:
Citace: Lubomír Jindra  25.02.2010, 20:47

Jednotná technická zpráva by se mohla vydat knižně zveršovaná a přikládat ke každé PD jeden kus  (wall)

Jednou jsem dostal projekt hromosvodu který sestával ze souvětí které upozorňovalo že ochrana před bleskem se musí provést dle tenkrát ještě ČSN 34 1390. Tím to bylo pro projektanta vyřešeno. Elektroinstala ce byla podrobnější asi o dvě stránky textu a výkres A4. Bylo to jen v rozsahu zhruba rodinného domku ale stejně se podle toho nedalo udělat absolutně nic a řemeslníci to hned zahodili a udělali po svém.

Pavel Horský:
.....co na to říct? Paskvily se dělají v každém řemesle, v každém oboru. Smutné je jen to, že o hezkých věcech, které nás potěšili se nikde nepíše. Vždy se řeší jen to, co se nám zdá být, nebo je hnusné a proti pravidlům. Asi proto, že to špatné chceme zlepšit a to dobré bereme jako standart.
Jenže člověk udělá špatnou věc jen proto, že mu to někdo umožní a u toho by se mělo začít.
Montéři dělají bez projektů, revizní technici revidují bez podkladů od stolu, do elektriky se hrabe každý jouda, který si koupí šroubovák..... ......... a takto by se dalo pokračovat dál a dál.
Začněme u úřadů!
Kdyby se pak běžně stávalo na stavebních úřadech, že investora vyhodí z projektovou dokumentací a ten si pak došlápne na zodpovědného projektanta, no to by pak byl jiný fičák. To byste koukali, jaké by se pak odevzdávali dokumentace. Pár revizních techniků by přišlo o své razítko a to by pak byla paráda, to by bylo najednou poctivých lidí. Vždyť důsledný revizní technik pak vychová perfektní elektrikáře a ne lempla, který na vše kaká.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana