Ví všichni projektanti o vyhlášce č.268/2009 Sb.?

(1/7) > >>

Pavel Horský:
Vážení kolegové, zajímalo by mě, zda všichni z vás projektantů víte o platnosti Vyhlášky o technických požadavcích na stavby č.268/2009 Sb. ze srpna 2009, která ukládá povinnost dělat výpočty osvětlení i v bytech a rodinných domech. Vyhláška pak také řeší povinnost zřizování ochran před bleskem na veškeré stavby pro bydlení.
A proč to píši? Ani jedna PD ke stavebnímu řízení, která se mi dostala do rukou a byla vypracována po datu 12.8.2009 neobsahovala výkresy hromosvodu a výpočty osvětlení.
Když jsem se na tuto vyhlášku ptal u nás na stavebním úřadu, bylo mi řečeno, že o této vyhlášce všichni samozřejmě ví a že ji musí všichni striktně dodržovat, už mi ale nebylo odpovězeno na to, proč tedy PD schválené právě naším stavebním úřadem po tomto datu neobsahovaly výše uvedené části.

Dokud bude bordel na stavebních úřadech, pak se nikdy nic nezmění.

Štefan Beláň:
Citace: Pavel Horský  25.02.2010, 06:33

Dokud bude bordel na stavebních úřadech, pak se nikdy nic nezmění.

Naprosto souhlasím s kolegou Horským.  (!)

Začíná to stavením řízením a povolením, a končí neskonalým chaosem při kolaudacích. Kdyby úředníci ze stavebních odborů dodržovali své povinnosti dané zákony, situace by se určitě zlepšila. (norm)

Hynek Bureš:
Pochopitelně výpočty denního a umělého osvětlení, stejně jako výpočty oteplení rozvaděčů a kabelových tras, impedancí smyček, zkratových proudů, požárního zatížení (hmotnost PVC v kabelech),  řízení rizika, zemního odporu a řadu dalších provádějí projektanti u každé stavby, ale výpočtové protokoly se nedokládají (vyháška to výslovně nepožaduje),  výsledky se prezentují prostým sdělením, že jsou vyhovující. Přidávám se k názoru, že úředníci by měli být řádně proškoleni a k stavebnímu řízení i ke kolaudaci by měli vyžadovat předložení kompletní dokumentace včetně výpočtů bez výjimky pro každou stavbu, ať jde o obchodní megacentrum nebo garáž. Předpisy musí platit stejně pro všechny bez ohledu na region nebo velikost stavby.

Miroslav Macek:
Citace: Hynek Bureš  25.02.2010, 09:16

Pochopitelně výpočty denního a umělého osvětlení, stejně jako výpočty oteplení rozvaděčů a kabelových tras, impedancí smyček, zkratových proudů, požárního zatížení (hmotnost PVC v kabelech),  řízení rizika, zemního odporu a řadu dalších provádějí projektanti u každé stavby, ale výpočtové protokoly se nedokládají (vyháška to výslovně nepožaduje),  výsledky se prezentují prostým sdělením, že jsou vyhovující.
...

Tak mě napadá, proč asi ti projektanti, kteří vše tak poctivě počítají, ty výpočtové protokoly do dokumentace vlastně nedokládají ? Vždyť by je to prakticky nic nestálo,  když už ty výpočty mají - jen trochu toho papíru a ještě by se mohli před zákazníkem blýsknout. Nemůže to být tím, že by mnohé z těch výpočtů neprováděli ? (O tom, že by to snad neuměli raději ani neuvažuji).

Pavel Horský:
Pak se nedivím, když kdejaký jouda ohánějící se autorizačním razítkem odevzdá PD ke stavebnímu řízení v podobě jednoho výkresu a technické zprávy o dvou listech a řekne si za to tři tisíce. To je pak borec u všech levný a je zavalen prací, kterou odevzdává v nepřijatelném stavu. No a stavební úřady to převezmou s plnou parádou.  (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana