Ví všichni projektanti o vyhlášce č.268/2009 Sb.?

<< < (7/7)

Miloslav Dunda:
(7) Zásuvky se jmenovitým proudem nepřesahujícím
16 A musí splňovat národně stanovené parametry je v té vyhlášce uvedeno. Zásuvky nad 16A tedy nemusejí splňovat národně stanovené parametry? Připadá mi to, že ta vyhláška není nic moc povedená. fakt je, ale ten, že jsem ji moc pozorně nečetl.   

Pavel Horský:
O zásuvky zde vůbec nejde. O těch jasně hovoří příslušné ČSN. Zde jde o povinnost hromosvodu na rodinné domy a o dodržování (nedodržování) této vyhlášky stavebními úřady.

H:
Že by se tu narazilo na onen "kámen úrazu"?
Citace: Pavel Horský  26.02.2010, 07:58

...Že by se všichni báli, že nedělají až tak perfektní projekty?  To asi ne. "Zakopaný pes" bude v tom, že si málokterý poctivý projektant nechá vystavovat svoji práci, aby ji pak kopírovala polovina národa.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  26.02.2010, 08:12

... Slušný projektant se ke svým znalostem prokopává spoustu let a pak to dá grátis někomu jenom tak? ...

Shrunu to ze svého pohledu. Donedávna neexistoval studijní obor projektant elektro (nyní už tuším něco existuje na VŠB v Ostravě). Takže první otázka. Jak se má člověk naučit projektovat? Samostudiem? Myslím si, že nemožné. Pak tedy nezbývá, než začít koukat někomu pod ruky. Jenže není to pak už na hraně zmíněného "kopírování"? Není tak?
Jak má tedy někdo nový začít s projektováním?

Citace: Jan Alin  26.02.2010, 08:22

... tak každý z nás už viděl nějaký dobrý projekt, revizi nebo protokol o čemkoli. Nevystavoval bych skutečné dokumenty existujících staveb ale fiktivní kde by bylo ukázáno hlavně jak to má vypadat. Účel toho by byl aby ty dokumenty tak opravdu vypadaly a ne aby to nikdo nezkopíroval. Pokud se bojíme že všichni okolo začnou dělat dobře tak proč pak nadáváme že dělají špatně.  ;)

Píšete, že "každý z nás už viděl nějaký dobrý projekt". Trochu si rýpnu, ale kde ho měl vidět, když nikdo žádný nechce ukázat?  :D Nápad vystavovat fiktivní projekty mi moc šťastný nepřijde, protože kdo se bude dělat s nějakým projektem navíc, který bude k ničemu. V čem je problém použít na ukázku něco, co se už realizovalo? Pokud to má někdo obšlehnout, tak je to přece jedno, ne?

Já minulý týden strávil na dovolené s člověkem, který umí jako jeden z 5ti lidí v Anglii projektovat fasádní osklení výškových budov. Říkal mi, proč by to učil někoho dalšího, že by byl přece sám proti sobě. Školu na to nikde taky nemají, takže se to noví lidi nemají v podstatě kde naučit.
Trochu mi to připomíná situaci zde. Když se podívám na školeních ohledně projektování kolem sebe, mám z věkového průměru podobný pocit. Lidi před důchodem, pak nějací padesátníci, pak dlouho nic a pak sem tam někdo. Anebo, že by ostatní kašlali na vzdělávání? S takovou nebude mít za dvacet let kdo projektovat, anebo bude kvalita projektů naprosto otřesná (neb se o tom, že každý přece ví jak má vypadat dobrý projekt bude jen plkat). Ostatně některé kousky k tomu nemají daleko už dnes ...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana