Ví všichni projektanti o vyhlášce č.268/2009 Sb.?
Jirka Š. Svejkovský:
Tak mě by zase zajímal výpočet osvětlení v obýváku. Mám uvažovat s pětiramenným lustrem 300W nebo s bludičkou 60W? Jak zjistím, co si paní domu naporoučí, až bude manžela vláčet po krámech a vybírat vybavení bytu?
Aleš Dobrovolný:
Muhehe, to je zase diskuze.
Už vidím řešení výpočtu osvětlení pro panelákový byt v podobě jednotného výpočtu předpokládajíc í standardní osvětlovací tělesa nejlépe v podobě placené "pomůcky". Ta se zkopíruje doplní o reálné rozměry a příloží k dokumentaci. Úřad se nažere, koza zůstane celá a jako projektant si přirazím bonus za dodání výpočtu.
Skutečné provedení bude samozřejmě podle přání každého soudruha.
Miroslav Macek:
Já bych v tom nehledal vědu.
Domnívám se, že tak cca 9 z 10ti projektantů žádné výpočty ani samostatně dělat neumí a pokud je potřebuje, používá k tomu různé softwarové pomůcky. Tato praxe generuje stále hloupější a hloupější odborníky, kteří si již dnes často dokonce myslí, že si mohou i vstupní data výpočtů libovolně vymýšlet - tím, že je proženou přes kompjútr je jaksi zvěrohodní a legalizují obdržené výsledky.
Proto jsou dnes k vidění například výpočty osvětlení v projektu bez přesně stavených typů svítidel ; nebo výpočty uzemnění tam, kde nebyl zjištěn měrný odpor zeminy, nemluvě o tzv. "výpočtech" rizika - ty jsou generované vždy a všude výhradně jen z hausnumer.
Aleš Dobrovolný:
Citace: Miroslav Macek 25.02.2010, 14:46
nemluvě o tzv. "výpočtech" rizika - ty jsou generované vždy a všude výhradně jen z hausnumer.
Například v klimatologii se tomu začalo říkat "Alternative Analysis Method" >:D
Jan Hájek:
Náležitosti dokumentace řeší Vyhl. 499/2006 Sb.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana