Kolik GWp fotovoltaických elektráren "udrží' přenosová soustava ČEPS?

<< < (13/19) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Jsou dva obchodní modely.
Stoprocentní dodávka. Většinou velké FVE. Veškerou vyrobenou energii tlačí distributorovi do sítě, z toho vyplývá, že distributor musí navýšit kapacitu o tento výkon. Souhlasím, může to být problém.

Prodej přebytků. Co vyrobím, to si spotřebuju a když mi zbyde, prodám. V devadesáti procentech se jedná o střechu na RD a povolení nepřesáhne hodnotu jističe před elektroměrem. V okamžiku, kdy taková FVE začne vyrábět, tak síť distributora nezatíží, ale naopak jí uleví. Distributorovi se samozřejmě nebude líbit, že neprodává.

Někdo tady strašně lže.

IM:
Citace: Rozmahel Vladimír  16.02.2010, 12:40

Když se kupovaly Gripeny, tak jsem nemohl pochopit, proč si kupujeme takové drahé stihačky, když je nepotřebujeme, protože jsme nevýbojný národ a mohly ještě léta sloužit SU nebo MIG a mohl se tím umořit Ruský dluh. Jak prosté. Korupce.

Já jsem si dosud myslel, že brouk Pytlík je pohádková postava.

Miroslav Macek:
Tzv. "kalamitní stav přenosové soustavy ČR",  t.j. stav, kdy poptávaný výkon u distributorů přesahuje možnosti soustavy, vznikl zhruba 1,5 roku předtím, než ČEPS zveřejnil své stanovisko a tento stav trval po celou tu dobu až do letošního února 2010. Trvá i nyní.
To vyvolává následující otázky:

1) Proč vydal ČEPS své stanovisko s takovým zpožděním ? Přebytek žádostí u distributorů nebyl žádným tajemstvím a věděl o něm každý, kdo se pohyboval v oboru. Proč to nikomu nevadilo dříve ? Proč s tím ČEPS vyrukoval až v únoru 2010 ?

2) Po dobu téměř dvou let, kdy kalamitní přebytek žádostí trval, nedošlo k žádnému ohrožení přenosové soustavy. Ani dnes nic takového nehrozí, neboť ČEPS má při současném stavu dostatek regulačních nástrojů, jak udržet stabilitu sítě. Výstavba a připojování FVE jsou totiž blokovány splněním mnoha technických, byrokratických, legislativních i ekonomických podmínek, což brání jejich nekontrolovate lné realizaci. Proč není faktické zastavení fotovoltaickéh o byznysu ošetřeno legislativně ? Vždyť odkaz na jakési stanovisko ČEPS v budoucích arbitrážních sporech sotva někdo odborně ustojí. Hrozí zde nebezpečí dalších prohraných arbitráží a miliardových škod.

3) Ze zákona nelze zastavit přijímání žádostí, jsou-li splněny všechny technické a jiné podmínky. Za takovou podmínku nelze stanovit něco, co snad někdy může nastat v budoucnosti, jako to udělal ČEPS - pokud není soustava ohrožena dnes,  je nutno dnes žádost o připojení přijmout - jinak jde o porušení platného zákona.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroslav Macek  11.03.2010, 22:06

ČEPS - pokud není soustava ohrožena dnes,  je nutno dnes žádost o připojení přijmout - jinak jde o porušení platného zákona.

Prosím o citaci zákona, a pokud možno i paragrafu, o kterém se zmiňujete.  (poklona) .

Rozmahel Vladimír:
Citace: Milan Illek  11.03.2010, 21:17

Já jsem si dosud myslel, že brouk Pytlík je pohádková postava.
Pak jsme na tom stejně, to já dodnes taky. Vy pracujete na letišti?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana