Kolik GWp fotovoltaických elektráren "udrží' přenosová soustava ČEPS?

<< < (8/19) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Aha, moje chyba. Já to pochopil tak, že mluvíte o jednom zařízení. Profesionální deformace.

Pavel Nuk:
Komentáře k článku
ČEPS: Hrozí kolaps přenosové soustavy

Mega (neregistrovaný) Lobi  | 13.02.2010 19:15:26

Proč stahovat kalhoty a spouštět HO1 když ještě nelítajítaj broky. Víc než polovina investorů FVE své oplocené vzdušné zámky nikdy nepřipojí do sítě. Probůh to jste tak vyděšení z ampér fotovoltaickýc h elektráren ? Mají přece podle vás tak malou účinnost…. Pokud se nemýlím tak energetické zdroje připojené do distribuční sítě jsou rozděleny na elektrárny základní ,  regulační a špičkové. Fotovoltaické elektrárny připojené k distribuční síti se chovají podobně jako zátěž, tedy náhodně a nepředvídateln ě. Nazveme je tedy zdrojem náhodným. Na rozdíl od zátěže odlehčují distribuční síť tím, že jsou aktivním zdrojem el. energie rovnoměrně rozložené na koncích distribuční sítě. Koncem distribuční sítě myslím transformátor nn a na něm připojené RD s FVE z instalovaným výkonem do 30 kWp. Musíme tedy rozlišovat velké fotovoltaické farmy a větrné elektrárny soustředěné do jedné linky vn od rovnoměrně rozložených malých aplikací FVE, které na koncích distribuční linky účinně odlehčují zátěž. Jenže u nás je kocourkov, megalománie, klackománie či jak to mám nazvat! První povolíte připojit velké fotovoltaické farmy zahraničním investorům a malé investory FVE v ČR hodíte přes palubu. Na závěr bych připomenul že ze slepicemi majitelé FVE spát nemusí, technicky je řešitelné přejít do ostrovního systému . Podobných ostrovních systémů které jsou nezávislé na distribuční síti spolehlivě pracuje v ČR již 20 let a to mají na střeše instalovaných jen 50 Wp . Takže majitelé FVE se nemusí bát poplašných správ typu KOLAPS v distribuční síti…
reagovat nahlásit nevhodný komentář skrýt vlákno celé vlákno

Pedro (neregistrovaný) Re: Lobi  | 13.02.2010 23:02:16

Ty tatrmane, z pohledu přenosové soustavy a s tím souvisejících regulačních služeb, je přece úplně jedno, zda připojím 1x60MW, nebo 6000x10kW! Když zasvítí slunko, tak je tam holt vždy +60MW. A kvůli tomu je třeba odstavit nějakou regulační elektrárnu, která do té doby jela. Jenže problém je v tom, že ji musím odstavit třebas úplně, nemohu ji nechat jet na nějaký udržovací výkon jako dnes a znovunajetí trvá i několik hodin a to je průser... Neříkám ne fotovoltaikám, ale existuje jakési členění. Do jistého výkonu sumárního výkonu fotovoltaik není třeba v systému přenosové soustavy a reg. služeb dělat nic (tahle hranice je podle mě cca 800MW všech fotovoltaik). Pak musím změnit pracovní režim přečerpávaček, čímž ale trpí zajištění proti výpadku jaderných bloků (přečerpávačky jsou primárně budovány jako okamžité záskoky havarijně vypadnuvších bloků, ne jako záloha fotovoltaik) - tímto se dostanu na asi 1200MW disponibilní přípojnou kapacitu fotovoltaik. Další fází je prioritizační změna v regulačních službách - zkrátka se budou upřednostňovat zdroje schopné rychlé/špičkové regulace (plynové elektrárny, paroplyn, atd.),  které jsou ale dražší než zdroje s pomalou regulací - takto si mohu disponibilní přípojnou kapacitu fotovoltaik navýšit na cca 1500MW. A to je zkrátka všechno, co lze v rámci ČR vymyslet, protože pak už narážíte na fakt, že v ČR je spotřeba el. jen tak velká, jak velká je.
reagovat

Tomáš Jarovec:
Správně by se elektřina z větrných a slunečních elektráren vykupovat jen v době nedostatku energie v síti. Jakmile je přebytek, výkupní cena musí klesnout pod 50 haléřů/kWh. Jedině takové opatření přiměje provozovatele těchto zdrojů k řešení problému nadvýroby.

Pavel Nuk:
Citace: Tomáš Jarovec  14.02.2010, 00:16

Správně by se elektřina z větrných a slunečních elektráren vykupovat jen v době nedostatku energie v síti. Jakmile je přebytek, výkupní cena musí klesnout pod 50 haléřů/kWh. Jedině takové opatření přiměje provozovatele těchto zdrojů k řešení problému nadvýroby.

VIdím, že na jiných místech už se o tom čile diskutuje, už to vře-

#

Jak to, ze CEPS je prekvapeny?
Jan Kolar - forumfve.elko. cz [14. 2. 2010 10.58:43] (stálý odkaz)
1. CR prijmula zavazek, kde pro rok 2010 se pocitalo s OZE v 8% z celkove vyroby. Nyni jsme udajne na 6% a o 8% udajne ani nedosahneme.

2. Vsichni podavame na "nase" EONy, CEzy, PRE zadosti o pripojeni prave proto, aby bylo jasno zda je v siti pro nas kapacita nebo neni.

JAK JE TEDY MOZNE, ZE CEPS JE PREKVAPENY, ZE MU TO NEJAK NEVYCHAZI? Spise to nevychazi nejak me.

*

Odpovědět Re: Jak to, ze CEPS je prekvapeny?
      Anonym [14. 2. 2010 11.23:05] (stálý odkaz)
      S fotovoltaikama právě NIKDY na oněch 8% nedosáhneme! Fotovoltaika má v kontrastu ke svému ročnímu využití maxima, zcela DĚSIVĚ VYSOKÉ nároky na připojitelnost v síti. Tam, kde mohu připojit 1MW fotovoltaiku, mohu místo ní připojit 1MW bioplynovou stanici, ta ale vyrobí !8x více! elektrické energie!
      Je to něco podobného, jako kdybych stavěl drahou dálnici jen kvůli tomu, aby přes ni v průběhu několika pár poledních hodin profrčel obří zástup aut, a po zbytek dne jen mrtvěla ztichle v krajině...

Fotovoltaika je zkrátka něco jako plevelná nežádoucí ryba v rybníce - která jen "zaclání" ušlechtilejším/efektivnějším druhům. Ano, i v rybníce mají plevelné ryby své místo, to nepopírám. Rovnováha musí být. Ale určitě jich tam nemůže být tolik, aby nezbylo místo na kapry.

Přísahám zde, že já ty fotovoltaiky budu potírat, co to jen půjde. Je to energetický plevel, který se zvláště na dnešní cenové výkupní tragédie rozmáhá víc, než je zdrávo... Je potřeba to ukáznit do patřičných mezí!!

#

Odpovědět Rozdíl rezervace a připojení
milos [14. 2. 2010 10.33:33] (stálý odkaz)
Zajímá mě, jestli se nepletou jablka a hrušky do hromady.

V případě, že jsem vlastníkem rezervace výkonu a mám zaplacený poplatek, tudíž podepsanou smlouvu - může mě provozovatel DS odmítnout připojit do sítě?

Jestli ano není to v rozporu se zákonem?

*

Odpovědět Re: Rozdíl rezervace a připojení
      Anonym [14. 2. 2010 11.35:57] (stálý odkaz)
      Odmítnout vás v případě prokazatelného nedostatku kapacity nemůže - ale nezaručí vám, že budete připojen napořád a pořád.
      Pokud zkrátka nastane v přenosové soustavě (nebo i jinde v související síti) ohrožení její stability, jejího stabilního chodu, tak budete na nezbytně dlouhou dobu odpojen - a nikdo o tom s vámi diskutovat nebude. Hojit se pak můžete na kom chcete - ale pochybuji, že něco vyhojíte, protože energetický zákon je plný ustanovení, že provozovatel přenosové či distribuční soustavy má nezadatelné právo v takovém případě i odpojit (tj. výkon = 0),  a to bez nějakých kompenzací.

Já být investory do fotovoltaik, tak bych fakt vzal rozum do hrsti - a zvážil, zda je ještě únosné vrážet peníze do tohoto již tak notně přehřátého buzinesu. Šef ČEPS nemluví jen tak do větru, byť některá jeho vyjádření jsou krapet přehnaná.

To riziko tady zkrátka je, a je třeba s ním počítat. TO FAKTICKY NENÍ SRANDA...

Miroslav Macek:
To co se v tomto týdnu objevilo v médiích o FVE je záměrně zkreslené. Připojování velkých FVE účinně blokuje přenosová schopnost sítí, nejsou-li splněny technické podmínky, zdroj není připojen. Není to tedy tak (jak se o tom psalo v tisku),  že jsou masově připojovány velké zdroje, jejichž výkon síť brzy nebude moci přenést a z toho důvodu se zhroutí.
Výroba z FVE je navíc dobře předvídatelná (mnohem lépe než u větru); takže při správném chování ČEPS z tohoto důvodu rovněž black out zatím nehrozí.
Co však hrozí již dnes je vytěsňování současných tepelných a jederných elektráren ze stabilních výkonových pásem - to přinese poklesy zisků provozovatelům těchto zdrojů a zvýší to náklady na vyrobenou kWh.
Proto byla podle mého názoru spuštěna tato propaganda.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana