Jak spínat každou hodinu motor na 5 minut pro cirkulaci teplé vody?
Martin H.:
Citace: Tomáš Gardoň 07.01.2010, 14:42
Ak som to dobre pochopil, nebolo by asi najjednoduchši e použiť príložný termostat, ktorý spína od teploty, ak by sa dal primontovať na nejakú tú rúru. Ak je tam kúsok tej rúry volný. Stojí približne 17 eur.
Cirkulácia je balans medzi nákladmi, úsporami a komfortom. Približná regulácia časovačom je pre domáce použitie dostatočná a nemá význam ju komplikovať a predražovať.
Existujú cirkulačné čerpadlá s termostatom, ale doby zapnutia/vypnutia stačí odmerať touto metódou raz a potom ich naprogramovať do časového spínača. Termostat aj tak býva kombinovaný s časovým spínačom kvôli blokovaniu cirkulácie v noci.
Dlhší resp. trvalý chod predstavuje straty len v lete, v zime dopĺňa kúrenie.
Tomáš Gardoň:
A na samotnom bojleri by sa nedal nastaviť nočný útlm?
IM:
Řešením otázky není problém řešit, ale odstranit. Případně provést rozvod teplé vody tak, aby tento problém vůbec nevznikl.
J. B.:
Taky jsem něco takovýho řešil. Jinak - v intencích zdejších nálad - mě napadá: Projekt rozvodů vody máte? Tam by vše mělo být řešeno. Oběhová čerpadla mám pocit mají smysl tehdy, když je nejvzdálenější výpust od zdroje teplé vody (zásobníku) ve větší vzdálenosti, tuším nad 4 m.
Instalatér mi radil: Oběhová čerpadla (přinejmenším některá) nemaj moc v oblibě, když se pořád zapínaj a vypínaj, protože pak u nich dochází k poruchám. Proto je lepší nechat běžet oběhové čerpadlo pořád, i když samozřejmě tím se do systému narve "navíc" dost energie.
Nicméně pokud jde o samotné časové spínání, dá se koupit například toto:
(viz obrázek)
Mám dojem, že se tam dá nastavit asi osm sekvencí, kdy je zásuvka ve stavu "zapnuto", přičemž se vždy nastaví den (např. jeden ze dnů v týdnu, pracovní dny, všechny dny, sobota+neděle a ještě možná další kombinace), čas začátku a čas konce. U oběhového čerpadla může být vhodné spuštění třeba takto:
- pracovní dny od 6.30 do 7.00
- pracovní dny od 16.30 do 17.00
- soboty a neděle od 7.30 do 8.00
- všechny dny od 19.30 do 20.00
filip vesely:
stejný problém jsem řešil v našem RD. vzdálenost zásobníku TUV od kuchyně 22m 1/2" trubkou. teplota TUV 70-90°C teplota vody na vstupu do boileru TUV cca 12°C. elektroohřev spínaný HDO (po plánované rekonstrukci ÚT v kombinaci s PK v zimě a solárním ohřevem v létě)
negativa:
1) náklady na cirkulaci: při použití horkovodního čerpadla grundfos 17W / gewiss min. 7W (3 stupně regulace průtoku) 365*0,017*aktuální cena za KWh
2) tepelné ztráty způsobené vyzářením tepelné energie ochlazením TUV při izolaci 2cm mirelonem už tu někdo spočítal... (a vzimě stejně topím, jak taky někdo podotkl)
pozitiva:
1) okamžitá dostupnost TUV v místě odběru (komfort a úspora času=peněz)
2) matka a segra nevypustí denně 20 litrů studené vody o pokojové teplotě typicky 20-22°C (cena vodného), rovnou do kanálu (cena stočného), která ovšem teče z červeného kohoutku!! než doteče ta opravdu teplá, takže ji následně musím zase ohřát z obvyklých cca 12°C na 70-90°C což není zase zadarmo (v zimně)
při pečlivých výpočtech opravdu vyjdou zanedbatelné částky, které se velmi rychle vrátí (i při zahrnutí pořizovacích nákladů na vratku TUV a velmi drahé oběhové čerpadlo rozpočítané na garantovanou dobu životnosti /záruční dobu/ 5let)
řízením snímanou teplotou, popřípadě intervalovým spínáním indukční zátěže (což typické oběhové čerpadlo bezesporu je) si přivodíte pouze další pořizovací náklady na spínací zařízení, snížení životnosti spínaného zařízení a rozšíření množiny množiny zařízení, které se mohou pokazit o +1
P.S. Někdo by mohl spočítat (změřit) spotřebu trvale běžícího a spínaného oběhového čerpadla a zjistit do jaké míry se projeví na spotřebě proudové špičky na nenaindukované m vinutí při rozběhu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana