Jak spínat každou hodinu motor na 5 minut pro cirkulaci teplé vody?
camron:
Mám v rodinném domě rozvod teplé vody v plastových trubkách. Při realizaci jsem si dal do podlahy 3 trubky. Dvě na teplou vodu, aby mohla cirkulovat a jeden přívod pro vodu studenou. Když si pustím kohoutek s teplou vodou, tak by měla ihned téci teplá voda. Aby tekla, tak mám na teplém okruhu čerpadýlko připojené na zásuvku 230V.
Potřeboval bych vědět, co si mám koupit za časové zařízení na zásuvku, které by každou hodinu sepnulo čerpadlo na 5 minut. Docílil bych tak toho, že by v teplém okruhu každou hodinu voda cirkulovala.
Díval jsem se po spínacích hodinách do zásuvky, ale všechna zařízení mají spínání pouze na jeden den a v jeden čas.
#117# Za rady poděkujte, až nějaké dostanete.
František Šohajda:
Nevím proč chcete jen jednou za hodinu pouštět čerpadlo,když kvalitní oběhové čerpadlo na TÚV má spotřebu do 5W! To vám "skoro"ani starý typ elektroměru nezaznamená...
Jinak se to dá udělat časovými relátkami viz třeba ELKOEP a řada dalších výrobců...
Je to spíše práce pro elektrikáře...
Martin H.:
Mechanické spínacie hodiny do zásuvky majú 24 hodinový cyklus rozdelený na úseky po 15 minút, na daný účel by to postačovalo.
Jirka Š.:
A co to spínat od teploty? Teplota na konci větve poklesne pod určitou úroveň - čerpadlo sepnout (třeba jen krátký okamžik s jednoduchým časovým spínačem).
Radek Červený:
K tomuto účelu použijte multifunkční časové relé, s tzv. funkcí cyklovače. Použitelné je např. CRM-2H od f. Elko, chod se povoluje propojením svorek S-A1, po té běží do nekonečna stále se opakující cyklus, který dle nastavení začíná sepnutím nebo rozepnutím, je zde nastavitelná doba jak sepnutí, tak rozepnutí.
Na cirkulaci TUV vám odhadem postačí cca 5 minut chod a dle izolace a uložení potrubí cca 15 minut mezera. V noci, kdy se TUV neodebírá, můžete přerušit cyklování například přerušením propojky svorek S-A1 spínacími hodinamy.
Jen nevím, zda vzhledem k příkonu relé a příkonu spínaného čerpadýlka bude tato aplikace přínosem pro úsporu energie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana