Je ocenění nákladů na ztráty podle ČSN EN 62305 správné?

<< < (8/10) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin  04.12.2009, 18:02

Tak sem se doma schválně porozhlédnul co by mě mohlo stát takové blesknutí  :),  nakonec jsem přišel na to že způsobená škoda na elektronice by vlastně nebyla tak veliká pokud počítám jen hardware, až mě to samotného překvapilo. Největší ztráta by pro mě byla čas který bych musel věnovat obnově. Je jasné že pro byt nebo domek přepěťová ochrana za 50-100k je přehnané číslo ale i 30000,- je podle mě ekonomicky dost vzhledem k tomu že dojde při špičce ke zničení části ochran a pravděpodobně i části elektroniky... .

U mne to vychází na 100-200 tisíc podle rozsahu poškození (např. u ledničky zda by se musela vyměnit jen deska elektroniky anebo celá). Data a čas/práci při obnově nepočítaje.
Ale představa, že přijedu z letní dovolené a v kuchyni mám kompostárnu a nic nefunguje, anebo představa, že při každé bouřce (a že jich letos v létě bylo!) všechno povypínám a povytahuji ze zásuvek, je pro mne natolik děsivá, že jsem si radši adekvátní ochrany opatřil. Za ten klid mi to stojí.

František Šohajda:
Asi alespoň minimální ochranu B a C a D by se vyplatilo /i když jsem zastáncem komplexního řešení/
mít i doma.......
Letos v létě v bouřkovém období v ulici kde bydlím /cca 8/ domků se do venkovního vedení naindukovalo
přepětí od velmi blízkého úderu blesku /podle slov obyvatel do vysokého stromu/...jako elektrikáře mě někteří zavolali že jim to a to nejde....co jsem já proměřil v pár domech tak asi 3 TV,2 SAT,2 HDO u jenoho i stykač HDO -cívka....ostatní nevím ....já jsem na tom samém vedení a mám "pouze" B,C,D ochranu sítě /jinak nic-amtény a pod../a mě se nestalo nic,ač jsem měl v tu dobu vše pohotovostním režimu zapnuto....
Ostatní obyvatelé neměli nic.Proto jsem zastáncem alespoň! minimálního ochr. opatření. :)

Jan Alin:
Citace: František Šohajda  05.12.2009, 08:00

já jsem na tom samém vedení a mám "pouze" B,C,D ochranu sítě /jinak nic-amtény a pod../a mě se nestalo nic,ač jsem měl v tu dobu vše pohotovostním režimu zapnuto....
Ostatní obyvatelé neměli nic.Proto jsem zastáncem alespoň! minimálního ochr. opatření. :)

A jak dopadly svodiče, zareagoval nějaký?

František Šohajda:
TO:Alin
Svodiče jsou vizuálně OK...zatím jsem je neměřil....dom a není čas,žárovky mění žena ,protože ode mne se nedočká... :D
Co jsem slyšel o lidí co byli doma /já jsem byl mimo bydliště/ to nebyl úder přímý ale podle mne indukce a to velmi blízko...

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin  05.12.2009, 14:47

A jak dopadly svodiče, zareagoval nějaký?

Podle toho, jak to popisuje p. Šohajda, zareagovaly, a vďaka (lehni, robote!) správné koordinaci anebo slabé síle šťouchu to všechny ve zdraví přežily.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana