Je ocenění nákladů na ztráty podle ČSN EN 62305 správné?

<< < (9/10) > >>

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  05.12.2009, 15:06

Podle toho, jak to popisuje p. Šohajda, zareagovaly, a vďaka (lehni, robote!) správné koordinaci anebo slabé síle šťouchu to všechny ve zdraví přežily.

Tak to bylo docela štěstí. Ptal jsem se proto že jsem letos několikrát narazil na svodiče které měly v jedné fázi prvek vybavený nebo poškozený a to jak podle terčíku výrobce tak i podle měření, jenže nic okolo nebylo poškozeného a nikdo nezaznamenal událost při které by se dalo přepětí očekávat. Docela mě zaskočilo že to byla v několika nesouvisejícíc h objektech, vždy jedna fáze a různí výrobci svodičů, vždy to byl svodič v podružném rozvaděči.

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin  05.12.2009, 15:51

Ptal jsem se proto že jsem letos několikrát narazil na svodiče které měly v jedné fázi prvek vybavený nebo poškozený a to jak podle terčíku výrobce tak i podle měření, jenže nic okolo nebylo poškozeného a nikdo nezaznamenal událost při které by se dalo přepětí očekávat. Docela mě zaskočilo že to byla v několika nesouvisejícíc h objektech, vždy jedna fáze a různí výrobci svodičů, vždy to byl svodič v podružném rozvaděči.

Možná vysvětlení jsou asi dvě: jednak varistory mají nějakou životnost (když jsou pod napětím, tak jimi stále nějaký minimální proud protéká),  a jednak se v té síti mohla vyskytnout přepětí, třeba od vypínaných indukčních zátěží, kterých si nikdo nevšiml protože je svodiče pochytaly...

J.Patúc:
Citace: Rozmahel Vladimír  03.12.2009, 19:17

To je sice pravda, ale pokud si něco vypočtu na základě bezrozměrných koeficientů, jistě stanovených s dobrým úmyslem a tím cosi dostanu na vědeckou úroveň, tak jakto, že práskne vedle?
Jak můžeme stanovit položku výše ztrát na životě? To se jedná o lidi, kteří v daném objektu teprve budou třeba bydlet? Jaké je pak rozpočítávadlo pro toho, kdo se potkal s bleskem a má tudíž Černého Petra, ale statistika vyšla vcelku dobře? Chápu, že je blesk cosi nadpřirozeného, ale postavit ho do škatulky pomocí výpočtů mě nejde pod vousy.

Slabý blesk može udriet aj do chráneného priestoru. Viď:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,11670.msg85360.html#msg85360
Nič iné zatial nemáme k výpočtu rizika ako počet úderov blesku na km2 za nejaké obdobie pre dané miesto. Je to asi jediný štatistický údaj pre výpočet rizika za dosadenie ktorého zodpovedá projektant.

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  05.12.2009, 18:13

Možná vysvětlení jsou asi dvě: jednak varistory mají nějakou životnost (když jsou pod napětím, tak jimi stále nějaký minimální proud protéká)

Tak toho se právě bojím, všechno to byly provozy cca 5 až 6 let staré. Pokud by svodiče měly takovou životnost tak by se provoz prodražil. Je divné že to byla vždy jen jedna fáze ale různá napájecí trafa. Pokud by to přišlo ze sítě tak společná je až část vn.

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin  05.12.2009, 19:31

Tak toho se právě bojím, všechno to byly provozy cca 5 až 6 let staré. Pokud by svodiče měly takovou životnost tak by se provoz prodražil. Je divné že to byla vždy jen jedna fáze ale různá napájecí trafa. Pokud by to přišlo ze sítě tak společná je až část vn.

Co na to dodat? Snad jen ocitovat závěr materiálu od dr. Dudáše:

Co zkracuje životnost varistorových svodičů:
    *  dlouhodobě nebo trvale zvýšené napětí (nad hodnotu Uc),
    *  kolísání napětí spojené s překračováním hodnoty Uc,
    *  vysoký podíl harmonických, které zvyšují maximální hodnoty napětí v síti,
    *  časté svádění impulsních proudů, např. v blízkosti neošetřených (vadných) stykačů, neošetřených a často spínaných indukčních zátěží, blízkost neodrušených měničů apod.,
    *  časté bouřky a vzdálené i blízké údery blesků,
    *  trvale zvýšená provozní teplota,
    *  nedodržení technologie výroby varistoru a svodiče (nečistoty, nedostatečná izolace, nízký varistorový bod apod.).

Jsou-li popsané negativní vlivy eliminovány a nedojde ani k jednorázovému přetížení varistoru, může jeho životnost skutečně dosáhnout deseti let,  slibovaných mnohými výrobci. Může tomu být tak i přesto, že v síti se běžně vyskytují přepětí několikrát denně v bytových jednotkách a mnohem častěji v administrativn ích objektech. Každé sepnutí spotřebiče znamená přechodový jev s přepětím různé amplitudy a energie. V průmyslu může v některých případech značné množství a amplituda přepěťových pulsů vést i ke zkrácení životnosti svodičů. Svodiče zde doplácejí na to, že povolené meze rušení pro průmysl jsou nastaveny výše než u jiných sítí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana