Jak se snizi zivotnost cirkulacniho cerpadla TUV pri castem kratkodobem spinani?
Miroslav Strakoš:
Tazatel nepíše o jaký typ čerpadla se jedná. Pokud se jedná o čerpadlo s plovoucím rotorem tak to se chladí(ohřívá) a maže čerpanou tekutinou. Potom nehrozí poškození vinutí ani abnormální mechanické opotřebení.
Jan Franěk:
Smyslem cirkulačního čerpadla není jen dlouhé čekání na teplou vodu, ale vzhledem k ceně vody i její množství puštěné do kanálu, při čekání na ohřátou.
Jedním ze spůsobů může být i povel od zapnutí osvětlení v koupelně. Povel- chod cca 1-2 minuty a pak se musí zhasnout a znovu zozsvítit, aby se znovu rozjelo.
Variant jak to udělat je prostě na výběr velké množství.
Časté spínání škodí každému zařízení, ale nebral bych to tak tragicky o:-) prodloužil bych čas běhu na delší dobu a mám po starostech. Nová čerpadla něco vydrží.
JBubik:
no....s tím mám osobní zkušenost..... ...
po zkouškách, kdy jsem zjistil, že cca za 100 sec se mi TUV dotlačí z bojleru do nejvyššího bodu stoupačky (což úplně stačí, protože tlačit ji pak cirkulací zpět už je zbytečná ztráta energie) a po hledání podobnému hledání pana Kovaříka, jsem nakonec skončil u obyčejného MF relé spínajícího v režimu 2 min on, 30 min off. MF relé pak spínám časovým spínačem (odstávka v noci) a signálem od EZS (je-li zakódován objekt, MF relé se vypne i přes den).
Současně jsem vyměnil izolaci na TUV trubkách na tlouštku 25 mm, která postačuje k tomu, aby se voda protočila jednou za půl hodiny, aniž by vychladla. Bojler je 200 litrů a vydrží v tomto režimu provoz 4 členné rodiny celý den. Čerpadlo je Wilo Z20 a po asi 4 letech běhu v tomto režimu jede bez závad.
Jinak v rámci "hraní si" se mi skoro dokonalý systém podařilo naprogramovat pomocí asi tří časovačů na šuplíkovém LOGu, ale to už by bylo poněkud přeluxusní řešení.
Radek KOVARIK:
Jenom pro upresneni, jedna se o cerpadlo WILO Star Z15. Volbu co nejkratsiho casu behu cerpadla s prodluzovanim casu pri pobytu v koupelne jsem volil na zaklade eliminace zbytecne cirkulace v potrubi v pripadech, kdy nekdo si pro neco pouze zajde do koupelny, napr. vymena rucniku na prani, apod., tj. aby nebezelo cerpadlo zbytecne prilis dlouho i kdyz pak nikdo v kouplne neni a tedy nepouzije pripravenou teplou vodu. To same i plati po odchodu z koupelny, napr. po sprchovani. Mam zjisteno, ze doba potrebna na protoceni teple vody az k baterii je v nasem pripade cca 3 minuty. Voda totiz v prvnich chvilich ztraci sve teplo ochlazenim v zchladlem izolovanem potrubi.
František Šohajda:
To asi máme zbytečné starosti, když necháte čerpadlo cca 10 min běžet a budete jej pravidelně
/cyklicky/ vypínat tak by neměl být problém...za těch 5-8 minut déle při tak malém příkonu celkem moc neušetříte ! :o
Při 0,022kW příkonu.. :-[
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana