Jak se snizi zivotnost cirkulacniho cerpadla TUV pri castem kratkodobem spinani?

<< < (4/5) > >>

Radek KOVARIK:
Citace: František Šohajda  04.11.2009, 09:03

To asi máme zbytečné starosti, když necháte čerpadlo cca 10 min běžet a budete jej pravidelně
/cyklicky/ vypínat tak by neměl být problém...za těch 5-8 minut déle při tak malém příkonu celkem moc neušetříte ! :o
Při 0,022kW příkonu.. :-[

Me se jedna predevsim o ztratu tepelnou, pri cirkulaci teple vody z kotle. Prikon cerpadla je tak zanedbatelny, ze nema smysl se z hlediska uspor o nem bavit, nechal bych ho treba bezet stale.

Tomáš Jarovec:
Citace: František Šohajda  04.11.2009, 09:03

To asi máme zbytečné starosti, když necháte čerpadlo cca 10 min běžet a budete jej pravidelně
/cyklicky/ vypínat tak by neměl být problém...za těch 5-8 minut déle při tak malém příkonu celkem moc neušetříte ! :o
Při 0,022kW příkonu.. :-[

Sice té formulaci nerozumím, ale pokud 22W čerpadlo běží celý den nebo jen půl dne, tak to je za rok 0,022kW*12h*365=96kWh při průměrných 3Kč/kWh to jsou skoro 300Kč. Vím, že pro nás, poslance, to jsou drobné, ale prý existují i "obyčejní" lidé :-)

Martin Kurka:
Vážený pane Kovaříku,
podle mne  je odpověď pana Bubíka to nejlepší vyřešení Vaší starosti o životnost čerpadla
Citace: JBubik  03.11.2009, 23:33

po zkouškách, kdy jsem zjistil, že cca za 100 sec se mi TUV dotlačí z bojleru do nejvyššího bodu stoupačky (což úplně stačí, protože tlačit ji pak cirkulací zpět už je zbytečná ztráta energie) a po hledání podobnému hledání pana Kovaříka, jsem nakonec skončil u obyčejného MF relé spínajícího v režimu 2 min on, 30 min off. MF relé pak spínám časovým spínačem (odstávka v noci) a signálem od EZS (je-li zakódován objekt, MF relé se vypne i přes den).

Současně jsem vyměnil izolaci na TUV trubkách na tlouštku 25 mm,  která postačuje k tomu, aby se voda protočila jednou za půl hodiny, aniž by vychladla.

Jinak v rámci "hraní si" se mi skoro dokonalý systém podařilo naprogramovat pomocí asi tří časovačů na šuplíkovém LOGu, ale to už by bylo poněkud přeluxusní řešení.

Protože je důležíté, aby kompletní cirkulace nastala co nejpozději před spotřebou TUV (teplé užitkové vody) a tím se dostala neochlazená teplá voda na výtokový ventil je Vaše řešení se započetím cirkulace pomocí impulzu z PIR čidla ve vašem případě optimální.  Zvláště, když máte natolik krátké potrubí, že k cirkulaci stačí  krátký čas.
Zdravé jádro příspěvku pana Bubíka i Jarovce je v změření času běhu čerpadla, který je třeba k vyprázdnění přívodního potrubí od vychladlé vody a jejího nahrazení dostatečně teplou vodou (nemusí to být nutně plná teplota). A ve změření času vychládání.

Takže bych vám doporučoval kaskádu časových relé. První se zpožděným rozběhem (např 8sec) by eliminovalo (vyklíčovalo) krátké vstupy do koupelny (pro ten ručník). A spouštělo by druhé časové relé se zpožděným odpadem, s potřebnou dobou běhu čerpadla (např. Vaše 3 minuty).  To by muselo být typu spouštěné hranou, ne úrovní. Další relé v kaskádě opět s impulzním vstupem a se  zpožděným odpadem (např. 20 minut) by blokovalo impulzy od PIR čidla a tím cirkulační čerpadlo nechávalo po ukončení cirkulace stát.

Vzhledem k ceně  Superrelay (alias LOGO) ELC-12AC-R  (třeba od Teconu) 1650Kč + DPH se dá říci, že se  Superrelay vyplatí spíše, než tři časová relé. Takže kdybyste chtěl navíc spustit cirkulaci ráno při vstávání do práce nezávisle na PIR čidle a řídit to týdenními spínačkami, pak je Superrelay rentabilní.

Samozřejmě, jak píše pan Bubík, nejrentabilněj ší je zlepšit izolaci na přívodním potrubí.
Já osobně s tím mám problémy, protože investor sedl na lep po revoluci instalatérům, jak je Mirelon 1cm skvělý a jak bohatě stačí, že izolují i ty hostalenové trubky, to není jako dřív. A že se nemusí kolena potrubí izolovat.  Tak nám i v létě topí zdi a studenou vodu na pití musíme odtáčet. Kde to šlo jsme navlékli na původní izolaci potrubí druhou vrstvu, prostupy zdmi zaizolovali alespoň stavební pěnou, ale převážná část potrubí je zazděná. Protočení půlcirkulace trvá u nás na domě přes 5,5 minuty je to několik desítek litrů vody, ztráty TUV ochlazováním máme  veliké. A to ještě jsme měli na cirkulaci zpětné klapky plastové, které propouštěly zpět. Tudíž neudělejte stejnou chybu, a TUV izolujte a izolujte a izolujte.

P.S. Vzhledem k tomu, že díky "krizi" není do čeho odborného píchnout (teda bylo by, chtěli by, ale neplatí) klidně vám tenhle stupidní program na Superrelay udělám zadarmo (i nahraji),  abych duševně nekrněl. Když tak se ozvěte na soukromou zprávu, bude-li víc zájemců, pověsím to sem.

František Šohajda:
TO:Radek KOVARIK
Já jsem měl na mysli jak píšete že vám stačí 3 minuty tak když poběží 10 minut ,může zapínat stále a nic se nepokazí...nem ám na mysli celý den...pouze podle potřeby ale na cca 10 min...

Marián Jelínek:
Citace: JBubik  03.11.2009, 23:33

no....s tím mám osobní zkušenost..... ...

po zkouškách, kdy jsem zjistil, že cca za 100 sec se mi TUV dotlačí z bojleru do nejvyššího bodu stoupačky (což úplně stačí, protože tlačit ji pak cirkulací zpět už je zbytečná ztráta energie) a po hledání podobnému hledání pana Kovaříka, jsem nakonec skončil u obyčejného MF relé spínajícího v režimu 2 min on, 30 min off. MF relé pak spínám časovým spínačem (odstávka v noci) a signálem od EZS (je-li zakódován objekt, MF relé se vypne i přes den).

Současně jsem vyměnil izolaci na TUV trubkách na tlouštku 25 mm, která postačuje k tomu, aby se voda protočila jednou za půl hodiny, aniž by vychladla. Bojler je 200 litrů a vydrží v tomto režimu provoz 4 členné rodiny celý den. Čerpadlo je Wilo Z20 a po asi 4 letech běhu v tomto režimu jede bez závad.

Jinak v rámci "hraní si" se mi skoro dokonalý systém podařilo naprogramovat pomocí asi tří časovačů na šuplíkovém LOGu, ale to už by bylo poněkud přeluxusní řešení.

Domnívám se, že je skoro jedno, jestli voda cirkuluje dvě minuty jednou za 30 minut, nebo pořád. Na dané délce potrubí je za určitý čas určitá energetická ztráta vyzářením tepla do okolí. A je jedno, jestli se ta energie vyzáří z vody cirkulující, anebo stojící. Tak jako tak ji musíte do systému znovu dodat.

Co má naopak velký smysl, je zmíněné zlepšení izolace, protože to celkovou energetickou ztrátu sníží.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana