Co mělo vybavit, aby nedošlo k poškození spotřebičů?

<< < (3/8) > >>

Jan Alin:
Po přečtení se mi na tom všem něco nezdá. Pokud došlo jen k okamžitému dotknutí fáze a N tak se situace rovná například zkratu v zásuvce nebo ještě spíš k prasknutí vadné žárovky ve svítidle II třídy. Dojde sice k popisovaným stavům, ale ještě jsem neviděl že by to takhle zničilo veškerou elektroniku. Teoretických 400V (v praxi je to vždy méně) na pár ms dle mých zkušeností PC nezničí. V síti lítá přepětí daleko více než si připouštíme. Zkoumal bych jestli není nějaký problém na přívodním PEN nebo na rozvodech vodiče N. Možná by se dalo víc zjistit z jednoduchého schema instalace kde zkrat vzniknul a kde byly zapojeny spotřebiče.

Josef10:
Ježiši, to jsem ani nevěděl, že při zkratu se tam objeví jinde až 400 V. Jsem myslel, že při zkratu, když praskne žárovka, nebo sám drát do zásuvky mezi L a N, prostě teče velkej proud a vypadne jistič, a je to. Tohle mě děsí. :)

Rozmahel Vladimír:
Při el. instalaci kanceláře se zřejmě na jeden okamžik dotkla fáze středního vodiče a místo 230V se náhle objevilo 400V. Co mohlo vyhořet (PC, věž...) to vyhořelo.

Původní domněnka o zkratu je chybná. Pravdu má p.Hasala. Projev závady je typický pro přerušení vodiče Pen nebo N v třífázové síti. U tohoto problému je jedno, jde li o siť TN nebo TT.
Záleží na shodě okolností jaké spotřebiče byly zapojeny v jednotlivých fázích.
Viděl jsem vyhořelou koupelnu od aut.pračky.  V pračce začalo hořet v místě automatiky dveřního spinače.
Zjištěná závada - ulomený přívodní vodič N na elektroměru. Ochrana v domku provedena v síti TT, doplněna proudovým chráničem.

ladislav:
A k tomu to jevu tedy dojde při 3f přípojce při přerušení N? Já si nedovedu představit jak se mi tohle může stát, když se přeruší N, tak přeci není uzavřenej obvod. Všude tady o tom čtu, ale jsem z toho nějakje mimo :)

Rozmahel Vladimír:
Pokud k přerušení vodiče N dojde při odpojených spotřebičích nic se neděje. Máme celkem tři fáze, které mají mezi sebou sdružené napětí 400V. Proti vodiči N, který musí být vodivě spojen až do distribučního trafa mají tyto fáze napětí fázové 230V. Ve fázi L1 je proti N např. zapojena lednice, ve fázi L2 třeba žárovka a ve fázi L3 třeba video. V okamžiku přerušení vodiče N na který jsou tyto spotřebiče připojeny se sdružené napětí rozdělí poměrnou částí podle vnitřního odporu jednotlivých spotřebičů a vzniká jakýsi dělič napětí. Toto napětí pak v některé fázi může být vyšší než je běžné fázové a vzniklé přepětí spolehlivě likviduje spotřebiče s elektronikou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana