Co mělo vybavit, aby nedošlo k poškození spotřebičů?
Petr Šikula:
Stalo se:
Při el. instalaci kanceláře se zřejmě na jeden okamžik dotkla fáze středního vodiče a místo 230V se náhle objevilo 400V. Co mohlo vyhořet (PC, věž...) to vyhořelo.
No a já se ptám...
.... které zařízení mělo vypnout, aby k tomuto nedošlo? Žádné mě totiž nenapadá... ani jistič ani chránič přece nemůže vybavit, ne?
Petr Doležal:
Zkusme spekulaci:
Za předpokladu, že v kancelářích jsou obvody zásuvek na různých fázích, tak to může být následovně.
230 V L1 se dotkne N. Jen tak mimochodem, chrániče nevybaví, nejedná se o průraz na PE. Spojem L1-N začne protékat zkratový proud a než příslušný jistič vypne (řekněme 10 msec), tak na ostatních zásuvkách se proti N, nyní L1 objeví sdružené napětí L2-L1, L3-L1 a je vystaráno. Na vadném obvodě se ale spotřebiče nepoškodí.
Mohlo by to takto proběhnout ?
A jestli žádný jistič nevypnul, tak je ve hře několik faktorů: špatný jistič či špatně dimenzovaný, velká impedance vypínací smyčky či "přechoďák" na N a nebo superrychlý šmrnc fáze přes N.
Dále, těch 400 V tam zůstalo trvale, když ten dotyk byl jen okamžitý ? Tak to by se vám N muselo zcela upálit a přerušit někde v uzlu, nejpravděpodob něji už na "načatém" místě v rozvaděči. A nebo snad špatně zapojená instalace a pořád jste "jel" na umělou nulu ?
Miroslav Minařík:
Jen tak intuitivně mi něco říká, že externí odpojení od zdroje spotřebič už nezachrání. Každý čas je dost dlouhý na zničení elektroniky. Spíš bych to viděl na zařízení uvnitř spotřebičů ...
Co na to odborníci?
Petr Doležal:
Ještě jsem si v souvislosti vzpomněl na jednu příhodu, zkušení uživatelé PC mi prominou, ale já to nevěděl, tak předávám dál. Došlo u mne ke krátkodobému výpadku sítě. Všechny přístroje (video, TV) naběhly, ale PC po zapnutí nic. Polil mě pot, mám v PC živnost. Bylo mi ale řečeno, že asi došlo při zapnutí sítě k přepětí a že zdroje mají v sobě přepěťovou ochranu, která si "pamatuje" a že stačí RESET v podobě vytažení šňůry ze zásuvky cca na 10 sekund. Fakt to fungovalo ! To by se neseriózní servis nabalil.
Petr Šikula:
[Jistič samozřejmě nevypnul, šlo o ten superrychlý šmrnc, ale i ta chvilka stačila na usmažení PC atd. Či-li...žádná ochrana nepomůže... (poklona) za rekce PŠ
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana