Co mělo vybavit, aby nedošlo k poškození spotřebičů?
Petr Doležal:
To ladislav: pro dokreslení příspěvku p.Rozmahela.
Představte si elektromotor zapojený do hvězdy v korektní síti. Střed motoru nemá přiveden N a přesto motor jede. To je ten případ, který je popisován při přerušení N.
Jenže motor má všechna vinutí stejná, takže na všech je 230 V. Při různých fázových zátěží však těch 230 V neplatí a dojde k tomu, co píše p.Rozmahel.
Petr33:
A kde až se musí vodič N přerušit? Když se přeruší někde u zásuvky, tak dojde jen k přerušení obvodu, ne?
Petr Doležal:
Správně. (jednicka)
N či PEN se musí přerušit tam, kde je společný pro všechny fázové obvody, t.j. na vedení RZ, na přípojce, u elměru či ve vstupním rozvaděči.
Tento jev je samozřejmě částečně potlačen povinným přizemněním PEN.
Rozmahel Vladimír:
Doufám, že vás téma zajímá a nehledáte návod na sabotáž. :)
Sběrna N je společná pro fázové spotřebiče všech tří fází. Pokud se přeruší N na přívodu jednotlivého spotřebiče nic se neděje. Pokud dojde k přerušení před místem, ve směru od přívodu, ve kterém jsou na N připojeny spotřebiče z různých fází, problém je hotov. Obvykle je to přívod na sběrnu N, přívod na FI, přívod na el.měr, v poj.skříni atd.
Jednou jsem byl přivolán na problém " padající fičko ". Přede mnou tam byli elektrikáři, závadu nenašli ale navíc odešla µvlnka a televizor.
Zkoušeli možnost nalezení spojení N a PE tím, že odvod N z Fi odpojili a fáze ponechali připojené. Byla to draze zaplacená zkušenost.
Petr33:
Nechci někomu odpalovat spotřebiče. :) Jen, že jsem si to nidky neuvědomil. Pač jsem věděl, že proud se uzávíra od zdroje, zpátky ke zdroji a nenapadlo mě, že se může uzavřít přes jinou fázi, ale když mi teď došlo, že fáze maj mezi sebou taky docela velkej potenciál a je to ten samej zdroj... takže to vlastně celej berák, jako kdybych ho zapojil do trojuhelníka, na 400 V či méně, podle toho jaká je zátěž. A existujou nějaký ochrany proti tomuhle, nějaké relé či tak něco, pač hliník se třbea někde přeruší, zoxiduje a stane se taková pohroma... ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana