Proč mám na vstupu do rozvaděče vypínač a nikoliv jistič?

<< < (6/8) > >>

Kamil Novák:
Citace: Martinnr  27.09.2009, 10:12

Zaujímavé že v tomto smere sa to robí už dlho a legislatíva nič.
Ale leislativa je v tomto směru jasná. Jen nějak nefunguje její důsledné vymáhání a tak rozvaděče bastlí kde kdo. A podle toho taky mnohdy vypadají.  (zle)

O koľko sa asi predraží Domová rozvodnica keď ju musí výrobiť opravnená firma?
To, že je dodavatelem oprávněný výrobce nemusí nutně znamenat, se že na rozvaděči musí "vykrvácet".
Jednak firma, která se výrobou rozvaděčů zabývá, nakupuje zpravidla za jiné ceny než místní Ferda mravenec a pak na finálním výrobku se provádí pouze kusová zkouška, což je záležitost okamžiku.

Ono to bude asi o ekonomike, ekonomické je si ho nechať spraviť u elektrikára a potom revíznu správu. Každý keď stavia dom snaží sa ušetriť, kde sa dá.
Ekonomickým se toto řešení může zdát na první pohled.
Jestliže by se RT-dobrodruh nějak pokoušel lagalizovat stav, kdy výrobek je uveden na trh v rozporu s platnými zákony, pak by se minimálně pro něj mohlo stát toto řešení dost neekonomické.  (cryi)

Miroslav Zuna:
Z důvodu selektivity bych nejistil roznaděč jističem char.B protože při jakémkoliv zkratu mi vypadne i ten hl.jistič.Prov ozovatel pak bude nucen po tmě hledat kde je.Používat jistič jako hlavní vypínač rozvaděče je vhodné u trafostanice a agregátu.U domovních rozvodnic a stavebních rozvaděčů dávám jako hlavní vypínač proudiövý chránič.Se selektivitou je obvyklý problém díky ČEZ Distribuce,kteří trvají na char.B.před elektroměrem.

Lubomír Jindra:
Citace: Miroslav Zuna  27.09.2009, 23:09

Z důvodu selektivity bych nejistil roznaděč jističem char.B protože při jakémkoliv zkratu mi vypadne i ten hl.jistič.Prov ozovatel pak bude nucen po tmě hledat kde je.Používat jistič jako hlavní vypínač rozvaděče je vhodné u trafostanice a agregátu.U domovních rozvodnic a stavebních rozvaděčů dávám jako hlavní vypínač proudiövý chránič.Se selektivitou je obvyklý problém díky ČEZ Distribuce,kteří trvají na char.B.před elektroměrem.

Záleží jaké jištění jistí přívodní vedení, pokud je <= 40A/B tak vypadne tak jako tak přívod.

S tím ČEZem to není až tak černé, lze se domluvit. Zrovna minulý týden jsem měřil v malém domečku u hlavní ulice, kde vycházely zkratové proudy až 680A (zle),  takže do závěru RZ a uživateli vysvětlím, vhodnost výměny hlavního jističe před el.měr. za char. C ať si s tím dojde na ČEZ a myslím že má dobrou šanci uspět.  :)

IM:
Citace: Lubomír Jindra  28.09.2009, 07:56

Zrovna minulý týden jsem měřil v malém domečku u hlavní ulice, kde vycházely zkratové proudy až 680A ..

...a to je moc nebo málo?

Lubomír Jindra:
Citace: Milan Illek  28.09.2009, 09:08

...a to je moc nebo málo?

Dost na to, aby jedna žárovka způsobila globální tmu   :(
Proč se ptáte? :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana