Mám se v 3+1 rozhodnout pro přímotop nebo akumulační kamna?
Rozmahel Vladimír:
Instalace klasického teplovodního rozvodu radiátory má tu výhodu, že se pak může lehce vyměnit el.kotel, za kotel na ZP, tuhá paliva, atd...
Záleží na vás jak moc chcete "vytunit" váš byt. :D Pokud vás k tomu vede pouze snaha, překlenout pomocí akumulace v rozvodech topení vysoký tarif el.přímotopné sazby, stejný účinek můžete dosáhnout i podstatně levněji, osazením el.přímotopnýc h olejových radiátorů na stávající rozvody el.přímotopu. Pořizovací cena je zlomek celé investice.
Úplně náhodný okaz z vyhledavače.
http://www.elektro-kuchyne.cz/olejove-radiatory
Jiří Skořepa:
Nemůžu si pomoct, ale řešení s olejovými radiátory mi přijde "humpolácké" a považuji ho spíš za nouzovku. Jak jsem výše psal, uvažoval jsem i o přímotopných panelech s akumulací (Mirava, Evo ap.), ale byl jsem se podívat v bytě, kde elektrokotlem topí a bylo rozhodnuto. Investice do takového topení je cca 60.000-70.000,-Kč - elektrokotel, 5x radiátor, rozvody, regulace a brojler :), v bytě panuje tepelná pohoda a spotřeba el. energie je nižší oproti bytu naproti, kde topí (spíš netopí) přímotopy. A navíc jsem se domníval, že u přímotopných panelů s akumulací bude podstatně nižší spotřeba oproti běžným přímotopům, přičemž jsem se dočetl, že je nižší pouze o 5-7%, což mě zklamalo.
Rozmahel Vladimír:
Je na vás pro jaké řešení se rozhodnete, ale uvažovat tak, že pomocí rozvodu topení s el.kotlem ušetříte oproti obyčejným přímotopným panelům je bláhové. Do objektu musíte dodat tepelné ztráty a ty zůstanou stejné ať topíte čímkoliv. Účinnost panelů je cca 100% a el. spirál v kotli taky. Přibudou navíc určité ztráty v ohřevu studené vody, i když je pravda, že to teplo zůstane v bytě. Úspora v el.kotli bude možná v tom, že bude vypínán prostorovým termostatem jako celek, oproti např. nevhodně seřízeným jednotlivým panelům, ale to už je o vlastním provedení a regulaci el.přímotopu. Budeme li uvažovat, že Vaší variantou ušetříte ročně 2.000,- Kč, na nulu se vrátíte za 35 let.
Václav 3:
Pan Skořepa musí zvážit, zda je reálná možnost změny topiva v dohledné budoucnosti. Potom má smysl použití teplovodního topení, kdy kotel se dá měnit snáze, než výměna všech topidel a přívodů k nim.
Ztráty při náběhu teplovodního kotle se vrátí v okamžiku jeho vypnutí, protože zase topí svojí tepelnou setrvačností (o to p. Skořepovi vlastně jde), navíc dnešní moderní systémy obsahují malé množství vody, jak v radiátorech, tak v potrubí. Ztráty sáláním trubek lze v místech, kde je to skutečně nežádoucí, odstranit tepelnou izolací a mnohdy, při dobře promyšlené konstrukci naopak zajistí topení v místech, kde se topné těleso nevejde, ale drobný zdroj tepla zlepší tepelnou pohodu.
Tepelné ztráty budovy, které je třeba nahradit budou skutečně stejné, ať topíme čím topíme, takže energetický vklad, který je nutný k dosažení optimální teploty bude také stejný. Cenový rozdíl může být hlavně v druhu paliva, čímž lze ušetřit, ovšem vývoj cen jednotlivých paliv je také nestejnoměrný, takže za několik let může být vše jinak
Jiří Skořepa:
V bytovce kam se chceme stěhovat, nelze v současné době zvolit jiný druh topení, než elektrické. Plyn je zaveden na hranici pozemku, ale ze strany majitelů bytů zatím není zájem o jeho zavedení do domu. I z toho důvodu jsem se rozhodl pro elektrokotel. Co kdyby se jednou plyn do domu zavedl. Jinak v současné době žijem v RD, kde topíme uhlím a běžně topíme na 24-26 st. C a cenu za vytápění moc neřešíme. Dům je dvougenerační s 2 byt. jednotkami a náklady na vytápění platíme půlkou. Za rok tak jedna rodina protopí cca 9.000,-Kč. A to dům není zateplen! Otázkou však zůstává, co se s cenami uhlí bude dít do budoucna. Už tak každý rok stoupají a jednou se stejně bude muset uvažovat o jiném zdroji tepla. Podle mého názoru je v elektrice budoucnost. Ceny plynu mohou kolísat, podle kursu dolaru, nebo podle nálady na trhu. Ceny elektřiny by podle mého názoru měly zůstat stabilní, resp. stabilnější, i z toho důvodu, že ČEZ je domácí firma. Ještě mě napadlo, že bych na schůzi vlstníků bytových jednotek navrhl instalaci fotovoltalický ch článků na střechu bytovky s tím, že zisk by šel do fondu oprav a ještě by všichni měli slevu na spotřebované el. energii, dokud ČEZ grantuje výkupní ceny tak, jak jsou v současné době nastaveny :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana