Myslite si, ze toto zapojenie hviezda trojuholnik je OK?

<< < (7/8) > >>

Dobiáš Miroslav:
podívám se na to, jakmile učebnici seženu, prostě v elektrotechnic e je se stále co učit

Dobiáš Miroslav:
K učebnici jsem se bohužel nedostal, ale stejně to zrekapituluji.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  14.10.2009, 10:37

Myslím, že jste vůbec nepochopil, jakým způsobem se dělí proud v kabelech při zapojení D. Opravdu to není polovina.
Na přiloženém obrázku je (až na pár drobností) standardní zapojení rozběhu Y/D s tím, že ochrana působí až v okamžiku přepojení do D. Vzhledem k tomu, že je rozběh Y časově omezen, není to nic proti ničemu.
Mrkněte třeba sem: http://www.moeller.cz/priruckazapojeni/motor040.html

Tak především v daném zapojení ochrana působí již v okamžiku rozběhu. Po přepojení do "D" se v jednotlivých kabelech rozdělí proud v jednotlivých fázích tak, že bude docházet k fázorovým součtům a podle těchto součtů se rozdělí ve stejné fázi "nějak",  netroufám si již tvrdit, že je to polovina. Praktické měření na cirkulárce dopadlo ve fázi L1 následovně. kabel č.1 -3.2A ,  kabel č.2 - 3.8A, a to bez zatížení. Odělme ale fázorové součty mezi fázemi L1,L2,L3 v jednom kabelu. Tento součet bude roven nule u obou kabelů. (tedy zde jste pravděpodobně myslel  "to nic proti ničemu"),  to mě trochu zarazilo, hned jsem nepochopil, co je tím myšleno. Možná, že by bylo zajímavé tento problém dořešit, pokud již někde není vyřešen. Ale vězte, že za celou praxi jsem nepotřeboval tento problém objasňovat, ochrany jsem vždy osazoval před stykačovou kombinaci.

Nyní něco na vysvětlenou, ve škole jsme mluvili o vektorech, nikoliv o fázorech, doufám, že je to jen užití názvu pro vektor počínající v nule pravoúhlých souřadnic.

Taky by mě zajímalo, jak to vlastně s těmi motory dopadlo

Zihos:
Taky by mě zajímalo, jak to vlastně s těmi motory dopadlo

no zatial je na jednom z  nich Istic C32A a ten druhy sa rozbieha priamo do D cez istic B32A.

Problem nastava ked je malo vody a potom plavakovy spinac min. hladiny vyrovnavacej nadrze motory odpaja -dost casto az tak casto, ze tom motore  :-\co sa rozbieha priamo do D uz potom odpada istic.  :-\

Dobiáš Miroslav:
Pane Zihos, budete mít chybně nastavenou ochranu. Nejdříve musí reagovat ochrana a potom teprve jistič, při správném nastavení bych šel i do jištění s char.D.  Dále bude chyba v technologii, četnost spínání ukazuje buď na úniky vody, potom je potřeba zajistit její doplňování, nebo je osazené čerpadlo příliš výkonné, potom bych nechal osadit jiné čerpadlo s nižším výkonem (méně dopravované vody). Nechte to prověřit vodákům.

Georgis Fasulis:
To Zihos: Asi tam bude technologický problém (špatně navržený výkon motoru či přímo nevhodný typ čerpadla).
V každém případě ale udělal váš projektant ve schématu neodpustitelno u chybu! To tepelné relé (13-16A) tam je k ničemu a motor nechrání!!
Motoru o jmenovitém výkonu 7,5 kW teče ve větvi trojúhelníku jmenovitý proud mezi 8-9 A.
Tomu musí odpovídat i tepelné relé - tedy má být navrženo někde mezi 8-9A a nikoliv 13-16A,  jak navrhnul váš projektant!
Je až podivné, že si této chyby nikdo v diskusi až doposud nevšimnul!
Dejte tam nejprve správné tepelné relé (tedy mezi 8-9A) a pokud motor bude vyhazovat právě ono tepelné relé, pak je jasné, že motor je přetížen (špatně technologicky navržen na danou zátěž).
Teda to platí samozřejmě jen, pokud je vůbec motor správně zapojen. Ale o tom už psal pan Kurka, myslím ty prodlevy v čase přepnutí.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana