${perex}
${date}
Více »
Upozornění! Odpovědi na témata nejsou právně závazné! Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!
Vím, že už tu byly několikrát probírané sdružené obvody ale já mám trochu jiný případ.
V bytovém domě který má měření odběru jen jedno pro všechny byty, je v patrových rozvaděčích provedeno jejich napájení kabely 5C které jsou jištěny buď třemi jednofázovými jističi nebo jedním třífázovým.
Jednotlivé bytové rozvodnice jsou jednofázové. Klemování modrého a zeleno/žlutého je buď kdesi v podhledu a není možné to najít nebo přímo v bytové rozvodnici. Každý byt je jinak velký a jinak vybavený.
Splňuje podle vás tento případ podmínky sdruženého obvodu? Děkuju za reakce.
Tak to jsem to teda vůbec nepochopil.To chce nějak lepší vysvětlit.Prozatím skusím definovat sdružený obvod: pokud mám vícežilový kabel, který je v rozvaděči připojený za jistič resp. jističe a na konci tohoto kabelu není připojen 3fázový spotřebič ale třeba 3 spotřebiče jednofázové, to je sdružený obvod. Takový kabel musí být na svém začátku jištěn buď 3fázovým jističem, nebo 3 jednofázovými jističi s 3fázovým vypínačem.
Také tomu moc nerozumím, co popisujete. Z toho co jsem pochopil, není v instalaci žádný sdružený obvod.1) První 3F obvod je jistič před elektroměrem a za tímto jističem je (předpokládám) hlavní domovní vedení, kterým jsou napojené podružné patrové rozvaděče.2) Z těchto patrových rozvaděčů jsou napojené 1F přívody do bytů. Podle toho co popisujete, se jedná o síť TN-C. Buď se jedná o sdružený obvod, a pak za jističem (a) již není žádné další jištění, a nebo se jedná o třífázový obvod ev. vedení.
Omlouvám se a pokusím se to vysvětlit ještě jednou.Elektroměr je umístěn na celou budovu v suterénu. Z něj vede páteřní 3f. rozvod po budově, který je ukončen patrovými rozvaděči. A právě odsud je napájení jednotlivých bytů v daném patře provedeno kabelem 5c. Takže jeden kabel napájí tři bytové PL-ky. Na straně patrového rozvaděče je jištěn buď třífázovým jističem nebo třemi jednofázovými. V bytě to je pak jednofázový jistič. To znamená, že spotřebič je v tomto případě bytová rozvodnice. Jištění, průřez i impedance vyhovují. Jde mi jen o to, zdali je tohle provedení vůbec možné. .
Tak tohle je zásadní porušení norem a nemá to nic společného se sdruženým obvodem. Nemůžete používat jeden obvod (sdružený obvod) pro více odběratelů jako napájecí vedení podružných rozvodnic. Pro každou bytovou rozvodnici musí být samostatný kabel (obvod), s plným počtem pracovních i ochranných vodičů.
Tak jestli jsem to dobře pochopil, tak ty 3 byty resp. jejich 3 PLky jsou napájeny za sebou průběžně jediným kabelem - něco jako stupačka naležato?Asi nejde o klasický nájemní bytový dům, že spíš hotel nebo ubytovna?
Ano je to bytový dům, něco jako hotel, jen místo pokojů byty. Stoupačka naležato jen s tím rozdílem, že fázový vodič vede jen pro ten jeden byt. A ochranný s neutrálním jsou klemovány pro všechny tři byty. Takže každá PLka má svůj jen fázový vodič a ostatní dva (modrý a zž.) jsou společné pro všechny tři byty. Takže bytová rozvodnice nemá samostatný kabel. Jenže se jedná o hotel, tudíž odběratel je jen jeden (z hlediska royvodných závodů). Jde mi o to, že profesně se mi podobné řešení ani za mák nelíbí ale nebyl jsem si jistý jestli se nejedná o sdružený obvod.
Principiálně na tom není nic špatného, pokud lze vypnout všechny tři fáze najednou. A nikde není psáno, že v jedné fázi sdruženého obvodu nemohu mít další rozvodnici. Stejně tak může vyvstat u stávajícího sdruženého rozvodu potřeba jeho rozšíření a třeba se nepůjde obejít bez zřízení okruhové rozvodnice v dané větvi (i když by se to mělo dělat s přihlédnutím k rovnoměrnému zatížení jednotlivých fází).
TO: Sapík > a ještě se zeptám je to nové nebo staré? Je dokumentace? řešíte to jako RT? nebo údržba? Ideál by bylo sehnat TD a případně konzultovat s projektantem. Určitě by měl být ten kabel vypínatelný 3f. prvkem najednou, zbýva výpočet zatížení N.
Ať už z profesního hlediska, nebo podle požadavků norem apod., takto provedená instalace je paskvil. Znovu opakuji, že popisované napojení podružných rozvodnic není sdružený obvod a nikdy nemůže sdruženým obvodem být!
Stáři instalace je tři roky. Samozřejmě od toho dokumentace neexistuje, pouze výchozí revize kterou kolega dělal podle projektu a pravděpodobně od stolu.
To: StrycharskiTo co máte v závorce si napište jako nadpis pro sdružené obvody a dvakrát podtrhněte.Potom možná změníte názor k zadanému tématu.Jednoznačně davám za pravdu panu Beláňovi.
TO: Sapík > pokusil bych se dohledat tu dokumentaci a oslovil projektanta, jak to myslel. Rovněž by mně zajímaly názory dalších zkušených projektantů na dané téma ( je možné provozovat takovouto "stoupačku naležato" a pokud ano za jakých podmínek). Principielně jsem viděl takhle udělanou instalaci v jednom RD (ale svisle), kde byla 3.fázová stoupačka domem a v každém patře průběžně napojena jedna rozvodnice: přízemí, patro 1, patro 2. z toho jedna byla 3.fázová a dvě 1.fázové. Na začátku této stoupačky byl 3.fázový jistič. Sdružený obvod to podle mne není, ale správností tohoto řešení si nejsem jistý. ! pomohl by názor zkušených projektantů, poraďte !
To: KarvánekMožná jsem nepochopil váš příspěvek o instalaci RD, ale připadá mi to jako klasika. Předpokládám, že ty rozvodnice byly napojeny z hlavního vedení s plným počtem vodičů.
No, pokud je to opravdu "stoupačka naležato", tak by to podle mě bylo možné provozovat, proč ne? Chtělo by to ovšem další informace, z dosavadního popisu nemám jasnou představu.
TO: Fuksa > K RD - jistě prostě 5 žilová stoupačka na které v každém patře byla rozvodnice, pokud byla 1 fázová, ostatní 2 fáze pouze procházely. Projekt na to nebyl, bylo to vymyšleno montérem na místě.Takže do posledního patra v podstatě vedla jen 1 fáze (zbylé 2 nebyly využity), ale v jednom kabelu. Takže asi správně, když byl plný počet vodičů.K původní otázce - v principu je ale jedno jestli k prvnímu rozvaděči přijdu 5 žil. kabelem,použiju jednu fázi, kabel rozbočím na dva 3řilové se stejným průřezem a odejdu na další 2 jednofázové rozvaděče. Fungovat to bude stejně jako ona stoupačka u RD, akorát nebudu mít ty dvě nevyužité fáze. V podstatě to bude sdružený obvod. Toto řešení nikterak neobhajuji, jen se snažím dopátrat jestli je to tak možné provozovat a pokud ne tak které ČSN jsou porušeny.
Nevím o jiném ustanovení než je na str. 11 ČSN 33 2000-5-52. Osobně si myslím, že základní a nejdůležitější podmínkou je stejný průřez středního vodiče a fázových vodičů. Pak se dají tolerovat i drobné odchylky v zatížení jednotlivých fází. Myslím si, že takové typické HDV s menším průřezem PEN je zatíženo zhruba stejně nerovnoměrně jako sdružený obvod např. za okruhovou rozvodnicí, kde však mají všechny žíly stejný průřez.
To: KarvánekNevím, kam tuto diskuzi "tlačíte"?Pokud se týká sdružených obvodů, tak se přikláním k vysvětlení uvedených v příspěvcích pana Beláně.Pokud se týče Vašich otázek, tak by to chtělo asi podrobnější a obsáhlejší diskuzi a upřesnění konkrétních věcí, nebo sednutí nad schéma. Jak mě nutíte přemýšlet, vyráží mi studený pot na čele, není náhodou celá distribuční síť s jednofázově připojenými odběrateli nedovolený sdružený obvod? A pokud ne, existují vůbec sdružené obvody? (Chtělo by to smějícího se smajlíka, ale vždy, když ho potřebuji tak tu není).