Co moze sposobovat ked prudovy chranic nevypne pri spojeni na PE?
štěpán škriečka:
Pane Hasala ,
to jste mne dostal. Chránič vypíná i když by neměl,tak to se dá vysvětlit. Řešil jsem problém bezdůvodového vybavování chrániče. Při měření izolačních odporů /celkového i jednotlivých/ bylo vše v pořádku. Tak jsem použil metodu rozklreslení zdroje, vedení a spotřebičů na odpory, teoreticky v pořádku a nakonec měřením svodových proudů jsem objevil tři spotřebiče, které měli malý svodový /unikající/ proud a přesto, že jejich matematický součet nebyl zdaleka roven /30mA - vypínací proud/ docházelo k vybavení chrániče. Stačilo který koliv z těchto spotřebičů odpojit a chránič pracoval správně. U některých sestav to tak je, že vcelku to není dobré.
A pokud jde o to, že na výstupu spojím N a PE a mám na výstupu vhodný spotřebič a chránič nevypne, tak je to určitě někde špatně. To vzniká např. při ne příliš šťastném zapojení kdy i vodič PE prochází magnetickým obvodem chrániče a tím ho ovlivňuje.Ale to už se tu řešilo v diskuzích dříve.
Jaroslav Hasala:
To Skriečka :
V tomto případě určitě nelze spoléhat na teoretické úvahy, spíše bych se spoléhal na prohlídku v místě.
Pokusy se spojováním N a PE nic nezvláštního neřeší, na jejich základě, bez znalostí dalších souvislostí, nelze posuzovat funkčnost chrániče. Ve hře je více faktorů, mohou tam být např. připojené další spotřebiče na jiných fázích. Podstatné je, jestli chránič vypíná při jmenovitém reziduálním proudu, v požadovaném čase a také dále samozřejmě záleží na provedení ostatní instalace. Určitě by nebylo od věci provést revizi celé instalace.
Peter Blazek:
Dakujem za vsetky rady a uz sa mi dany problem podarilo vyriesit
pokial som nechal len zapnute ziarovky po dome cca 300w na vsetkych 3 fazach pri merani skratovacieho prudu bol prud maximalne 31 mA je mozna cyba ci meracieho pristroja ci mala odchylka prudoveho chranica ze nevypol.
Ale pokial som pripojil este vyhrievacie teleso cca 2kW prud vzrastol az na 150mA a chranic okamzite vypol.
Takze pokial som nemal dostatocny odber nebol ani dostatocny prud na vyhodenia chranica.
Este raz dakujem za inspiracie a rady .
Michael Holaň:
Podle Vašeho obrázku nemáte dobře zapojeny svorkovnice. Přívodní zž vodič má jít správně na svorkovnici rozbočení. V síti TNC odtud propojka na PE a propojka na svorku N chrániče. V síti TT propojíte svorkovnici rozbočení jen s chráničem, svorkovnice PE se uzemní. Tak jak to máte zapojené, bude zapojení fungovat jen pro sítě TNC. K Vašemu problému: Nakreslete si fázorový diagram trojfázové sítě a zapojte si do hvězdy žárovky 100W a následně odpojte nulový vodič. Budou svítit i bez nuláku, v symetricky zatížené síti neteče nulovým vodičem proud.A to je vysvětlení, proč vám chránič někdy vypadne a někdy ne. Spojení N na PE vybaví chránič jen tehdy, jestliže protéká nulovým vodičem proud a přes sběrnici PE obejde chránič s hodnotu vyšší jak vybavovací proud chrániče. Pokud si přemostíte zkoušečkou svorkovnice N a PE na podružném rozvaděči, kdy je proud nulového vodiče právě ve vektorovém uzlu roven nule, tak vám tou propojkou nic nemůže téct a chránič drží. Jestliže chránič vypnete, tak při zapnutí i symetrická zátěž může mít mžikovou nesymtrii a proud nulou způsobí, že už chránič vybaví v časech desetiny sekundy i když v ustáleném stavu byl stav vyrovnaný.
Petr Doležal:
O té symetrické zátěži máte pravdu, ale:
Pokud u jedné žárovky spojím pro vyzkoušení N a PE, neboli mám dva paralelní vodiče, které nakonec skončí v bodu rozdělení, tak střed vyvážené soustavy neleží na N ale na PEN. PENkou nebude nic odtékat (do zdroje) , ale mezi bodem rozdělení a N a PE ano (měl by to být zhruba poloviční pracovní proud). A to je ten poruchový proud, na který by měl chránič zareagovat.
Něco jiného je 3f souměrná zátěž, kde se nula tvoří přímo ve spotřebiči (neboli celá za chráničem) a tam máte 100% pravdu a taky tam vlastně ani N nemusí vést.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana