Co moze sposobovat ked prudovy chranic nevypne pri spojeni na PE?

<< < (2/5) > >>

Jaroslav Hasala:
Už jsem odpovídal mailem, ale nebude od věci dát to také do diskuze. Toto je kopie mailu :
 (poklona)  
Už jsme o tomto diskutovali s p. Beláněm, asi jste se na něj také obrátil.
Dospěli jsme k tomuto :
To zkušební tlačítko je zapojené mezi L a N, přes nějaký odpor. Z jedné strany je to zapojené před chráničem, z druhé strany za chráničem. Na některých chráničích bývá schéma zapojení, tam je nakreslené. Pokud bude tlačítko u N připojené za chráničem, při spojení N a PE se proud vytvářený tlačítkem rozdělí mezi N a PE, přes PE ten proud teče úplně mimo chránič. Potom může nastat situace, že takto rozdělený proud nemusí pro vybavení chrániče stačit. Zkuste také změřit odpor N a PE, je možné že PE bude mít menší odpor než N, to by mohlo znamenat problém.

Toto nemá žádný vliv na funci chrániče, ten bude fungovat úplně normálně. Při spojení N a PE samozřejmě může docházet k vypínání chrániče, hlavně při spínání větších spotřebičů.

Pokud by vám to z nějakých důvodů vadilo, pomůže přehození přívodu a odvodu.

BTW pokud budete to tlačítko držet delší dobu stisknuté a chránič nevypne, můžete také zničit ten zatěžovací odpor, pravděpodobně nebude dimenzován na trvalé připojení.

Jiří Fuksa:
To: Blazek
Tento stav bude pravděpodobně způsobovat váš novátorský způsob měření proudových chráničů.
Pro posouzení jste neuvedel přesné odpory vodiče PE a N nebo jejich poměr, ve kterém se rozdělí případný poruchový proud.
Zkuste standardtně např. Profitestem změřit reziduální proud a vypínací čas uváděného chrániče  dle postupu uváděného např. v ČSN 332000-6-61.

štěpán škriečka:
Pane Hasala,
dost dobře nechápu váš popis ohledně vybavení chrániče, neboť když na výstupu spojím vodiče N a PE, tak mi musí vždy tento chránič vypnout při připojeném jednofázovém spozřebiči o výkonu 300W.Takovým jednofázovým spotřebičem protéká asi 1,3A, když si stanovým např.,  že odpor N vodiče bude 2 Ohmy, tak odpor PE vodiče musí být 43x vetší, aby chránič nevypnul />86 Ohmu/,  to potom je zařízení bez základní ochrany před úrazem el.proudem. A naopak čím menší bude mít odpor /impedanci/,  tím projde větší rozdílový proud a dojde rychleji a spolehlivěji k vypnutí /vybavení/ chrániče.

Petr Doležal:
To Skriecka: Nechce si mi tomu moc věřit, ale připadá mi to tak, že PE není pod svorkou dostatečně odizolován (ev.hluboko zastrčen vč.izolace),  avšak šroubek silně dotažen, takže něco teče, ale málo !

Jaroslav Hasala:
To Skriecka :
Pokud bude propojen N a PE, chránič vypínat může a nemusí, bude záležet na hodně věcech. Z praxe vím, mnohdy chránič nevypíná i když by teoreticky měl (a naopak :-)
Rozhodně by bylo vhodné chránič proměřit přístrojem na zkoušení chráničů. Dále by jistě nebylo od věci změřit odpor vodičů N a PE.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana