Co moze sposobovat ked prudovy chranic nevypne pri spojeni na PE?
Martin Ištok:
A nemáte to zle zapojené?
Prívod -TN-C. PEN vodič sa zapája na tú kratšiu svorkovničku - bod rozdelenia. Vy ho máte zapojený až na PE.
Ostatné je vecou pomerou impedancií v obvode.
Jan Kelbich:
Podle mého názoru bude asi nejblíže pravdě p. Holaň - při zapínání chrániče se nesepnou všechny póly současně a v této době chránič vybaví.
Kromě toho, jak už jsem psal jinde, při spojení PE a N se na magnet. obvodu chrániče vytvoří smyčka s malou impendancí - vinutí na krátko a proud se tak bude uzavírat přednostně po N. To však nebude tento případ, chránič by pak šel zapnout. Teoreticky by při spojení PE a N neměl vybavovat vůbec, v praxi se to projeví výrazným zvýšením hodnoty reziduálního proudu, při němž chránič vybaví. To jsem si dokonce vyzkoušel na skutečném chrániči.
Kelbich Jan
Petr Doležal:
Krapet tomu nerozumím. Příklad: nějakým způsobem propojím v koncové zásuvce N a PE, samozřejmě jen na zkoušku. Zapnu spotřebič. Vodiče PE i N jsou stejného průřezu, ale PE jde pod mosaznými šroubky přímo na bod rozdělení PEN. N přes mosaz nejde a navíc jsou v cestě kontakty chrániče a možná i 2.pól jističe a pak teprve bod rozdělení. Obdoba u světelného obvodu pak má i přechoďák na vypínači. Jak by mohla existence nějakého proudového trafa způsobit,že se proud bude téměř celý vracet přes N ? Právě naopak. Tedy ne téměř celý proud přes PE, ale polovina určitě. A závěrem, co tedy v praxi způsobuje, že chránič vypne, když by dle vás teoreticky vypnout neměl ?
Jaroslav Hasala:
To Kelbich :
Docela jste mě dostal, podle mého soudu a zkušeností je to přesně naopak. Při spojení N a PE chránič vypíná v podstatě kdykoliv, typicky při zapnutí nějakého většího spotřebiče. V praxi to (z pohledu laiků) vypadá asi tak, že někdy vypne třeba 10x za hodinu, někdy nejde vůbec zapnout a potom třeba celý den drží. Hodnoty reziduálních proudů by měly být spíše menší, než větší, nenapadá mě žádný důvod, proč by to mělo být tak, jak uvádíte. Nicméně vyloženě pokusy s tímto jsem nikdy neprováděl.
Nevidím žádnou logiku ve vaší teorii, že při spojeném N a PE by chránič neměl vůbec vypínat, to by bylo proti všemu, co chráničích vím.
Ale možná vás špatně chápu, rozveďte to prosím.
Petr Doležal:
A ještě k té "nesynchronizac i" kontaktů, které však
nemohou být příčinou vypnutí. Pokud mám izolační stavy v pořádku vč.spotřebičů a nemám žádné prvky, které při zapnutí do sebe "naakumulují" energii (velké mg.obvody, kondenzátory) tak chránič nemá důvod vypínat, protože co jde do sítě, musí i ven a je úplně jedno po jakých "drátech to tam leze". Kromě toho si nedovedu představit žádný vícepólový spínací přístroj, kde se sepnutí všech kontaktů provede v absolutně jednom okamžiku (výrobní tolerance apod.)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana