Proč může být u prodlužovacího přívodu s přepěťovou ochranou fáze v pravé zdířce?
Jiří Schwarz:
Já se přimlouvám za to, aby fáze byla VLEVO. Pokud se ale někde dostane do pravé dutinky, co se změní? Zásuvka již musí být za "bodem rozdělení", musí být již TN-S a tam je ochranný vodič veden samostatně a vodiče z levé i pravé dutinky musíme považovat za vodiče pracovní! A nebezpečné může být prohození těchto vodičů pouze v případě, že je porušeno ještě další důležité pravidlo, např. když je někdo přesvědčen, že se dá udělat dvoudrátový přívod nebo prodlužovačka tak, aby to bylo bezpečné!
Mařík Pavel:
Pro pana Fuksu:
Pane Fuksa, vse jiz bylo myslim receno, sdilim Vas nazor. Slo mi jen o vyjadreni pana Belane, smeroval jsem tim k tomu, ze na schematickych nakresech citovane normy je fazovy vodic s pojistkou oznaceny L1 na leve zdirce zasuvky. Pana Belane si vazim a vim, ze je pro striktni dodrzovani norem. Proto jsem tento dotaz vznesl a cekam na jeho odpoved.
Hezky den vsem s fazi vlevo :0)
Georgis Fasulis:
To Mařík: Celá diskuse je naprosto zbytečná. Umístění fáze v zásuvce je libovolné, platí to již velkou řádku let. Též zde na toto téma proběhlo již mnoho diskusí, ty ovšem nic nemění na tom, že umístění fáze může být vlevo i vpravo. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak všechno co s tím můžeme dělat. Mi osobně to připadá správně. Z hlediska bezpečnosti si musí být u jednofázových spotřebičů pracovní vodiče naprosto rovnocenné a tak se k nim musíme taky chovat. váš argument o schematech v normách taky neobstojí. jako projektant vám musím sdělit, že el. schéma je jen schéma sloužící k znázornění zapojení, nikoliv znázornění polohového umístění vodičů! Když kreslím rozvaděč, jenž má přípojnice dole, taky nekreslím přípojnice na schématu dole, ale vždy nahoře! El. schéma zapojení - jakékoliv - nemusí odpovídat (a taky to většinou ani nejde)polohovému umístění vodičů. Odpovídat musí jen a jen potenciálové spojení a schéma musí být především přehledné a potenciálově správné.
Jiří Landa:
To je velice zajímavá diskuse a nedá mi to nereagovat. Nejprve se pozastavím nad tím, jak může mít prodlužovák fázi na pravé zdířce. Předpokládám že byl strčen do zásuvky s fázi umístěnou klasicky v levé zdířce. Potom chápu-li to správně oba pracovní vodiče prohazuje. Otázka má tedy znít: může prodlužovák prohodit pracovní vodiče? Současným normám to bude asi nejspíše jedno, ale je to normální?
Potom skončím u umístění fáze. Možná se budeme jednou všichni divit nad nějakým článkem nebo dodatkem v normě kde bude stanoveno umístění fázového vodiče VPRAVO. Zkuste se podívat třeba na varnou konvici na vašem stole. Pokud to není český výrobek a máte v zásuvce fázi vlevo naměříte na modrém vodiči fázi - totéž se týká většiny podobných výrobků západní provenience. Nebo programový volič v pračce, myčce a pod. odpojuje právě ten vodič kde je u nás "N". Nakonec i ta pojistka na vodiči "N" jak uvádí z 16.1 9:01 pan Kosina není jen tak náhodou. Obávám se že zbytek světa má fázi napravo.
Jaroslav Hasala:
To Landa:
Psal jsem to výše, už se tak nerozlišuje L, N a PE, ale spíše "pracovní vodiče" a "ochranný vodič". Patrné je to zejména u zásuvek SCHUKO, vidlici je možné do zásuvky připojit i opačně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana