Proč může být u prodlužovacího přívodu s přepěťovou ochranou fáze v pravé zdířce?

(1/10) > >>

Milan Karban:
Dostala se mi do rukou přepěťová ochrana na prodlužováku a po změření jsem zjistil že je fáze v pravo, samozřejmě při pohledu ze předu ochranný kolík na hoře. Na internetu jsem zjistil že je to dovoz, dovozce dodal protokol o shodě, na zadní straně je označení CE, jak to, že je to v pořádku když revizní technik mi nechce vystavit platnou revizi a odkazuje se na ČSN ..... -Kdo má pravdu dovozce nebo revizák.- Revizák tvrdí že si mám stěžovat na obchodní komisi a ta by to měla předat zkušebně, ale to je asi blbost, kdo zaplatí ty náklady zkušebně??

Štefan Beláň:
Je to v pořádku podle platných norem. Revizák má zřejmě mezery!

Milan Karvánek:
Obecná rada všem, kterým nějaký "odborník" tvrdí, že jejich zařízení nesplňuje platné ČSN, nebo nějaký předpis. Nechť vám tento odborník sdělí číslo ČSN, nebo jiného předpisu, který je porušen a cituje doslovné znění příslušného článku nebo odstavce. Jestli má pravdu, lze potom snadno zjistit vlastním úsudkem.

Mařík Pavel:
(poklona)  pánové, nevím, kde soudruzi z NDR udělali chybu, norma to neřeší, ale proč se tedy dává v zásuvce fázový vodič vlevo? Proč se při revizi elektrospotřeb ičů vyřazují rozdvojky starého typu, které prohazují L a N (Samozrejme třída 1)? Proč nás ve škole učili, že přívod na jistič má být shora? Proč jsem dostal o stupeň nižší známku u zkoušek za to, že jsem u třífázového motoru nezapojil hnědý vodič jako prostřední fázi? Ano, je to všechno o nepsaných pravidlech, ale co když někdo zapojí do této prodlužovačky spotřebič, který je zapojen hodně postaru a má v sobě spojený PE a N, pro jistotu vyvedený na kostru? Berte to ne jako narážku, ale slovo do pranice.

....

PS: Taky bych se pod to nepodepsal. Raději bych to upravil k obrazu svému a poté vydal protokol. Je to věc názoru.

Milan Karvánek:
TO: Mařík > Jedna věc jsou nepsaná pravidla, která mnohdy měla za účel jenom zpohodlnění budoucí údržby, nebo jen estetické hledisko (tím nemyslím zrovna pravidlo o fázi vlevo),  druhá věc jsou platné normy. Pokud jste profesionální elektrikář, není mi jasné že vyzdvihujete znalosti získané ve škole o zapojování jako konečné a s trvalou platností. např. jističů atp. To platilo před 30 lety. Myslím, že je nutno znát předpisi platné nyní. A o zapojování např. jističů rozhoduje výhradně jejich výrobce a uvádí správný způsob ve svém katalogu.
Z mojí zkušenosti z praxe mohu říct, že navzdory pravidelnému přezkušování elektrikářů (a mnohdy i RT) z 50, zůstávají tito novými poznatky v oboru zcela nedotčeni.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana