Proč může být u prodlužovacího přívodu s přepěťovou ochranou fáze v pravé zdířce?
Karel Kosina:
Dovolím si k tomuto upozornit na závažnější věc. Některé prodlužováky s vestavěnou přepěťovou ochranou i jinými doplňky odrušení a filtry, mají ještě kromě uvedené fáze na pravé zdířce, zařazenou pojistku v N!
Setkal jsem se s tímto u všech a rovněž u nás někým schválených systémů APC - je to takový půlměsíc s 6-zásuvkami a vypínačem.
Mařík Pavel:
To Štefan Beláň
nemám zdaleka tolik zkušeností a přehled v normách, jako Vy. Nejsem tak bohatý, abych si pořizoval normy v tištěné podobě, to jen tak naokraj. Nedá mi to nereagovat a prosím o vysvětlení. Vámi citovaná norma ČSN 33 2000-4-46 ed. 2 čl. 46N6 "Zásuvková spojení" obsahuje i obrázky (pro adaptory). Pokud se na ně jako elektrikář pořádně podívám, vidím, že zapojení na straně zásuvek používají pro vodič, který jde do zásuvky na levou stranu pojistku. Předpokládám, že vodič, který je nutné jistit, je vodič fázový, zde jasně označený L1. Pokud bych jej zapojil na pravou stranu (podle vás je to vlastně jedno), porušil bych tuto normu? Já myslím, že ano.
PS: potrpíte si na detaily, norma ČSN 33 2180 je platná od 1.5.1980 a její platnost zatím nebyla ukončena.
... všem.
Jaroslav Hasala:
Ohledně umístění fáze v zásuvce už zde proběhla celá řada diskuzí.
Podle vývoje norem u nás i v EU už se tak nerozlišuje L, N a PE, ale spíše "pracovní vodiče" a "ochranný vodič". Bylo to patrné u spotřebičů, teď už i u pevných instalací.
Zřejmě hlavně vzhledem k tomu, že umístění fáze v zásuvce nesmí mít žádný vliv na bezpečnost, není tomoto normotvůrci přikládán zvláštní význam a umístění fáze je v podstatě libovolné.
Ale myslím si, že umístění fáze v zásuvce vlevo je takový hezký, český zvyk a z mnoha důvodů by bylo dobré v tomto pokračovat, i když to nemá legislativní oporu.
Dále, pokud má něco značku CE, je to certifikováno pro český trh. Elektrikáři nebo RT v podstatě nepřísluší označení CE zpochybňovat. Samozřejmě, pokud má pocit, že nějaký výrobek je nebezpečný, může se obrátit na ČOI. Pokud se RT nebude chtít podepsat pod takovýto výrobek, nemůžete ho k tomu nutit, ale můžete najít jiného RT.
Revizním technikům určitě také nepřísluší něco vyhazovat nebo znehodnocovat, to je věcí majitele.
Jiří Fuksa:
To: pan Mařík
Ať zapojíte vlevo nebo vpravo, ta pojistka v instalaci pořád jistí fázi, jak Vy uvádíte L1.
Pánové, jen tak pro zajímavost, pokusím se z hlavy ocitovat ČSN 341010, která říkala pro připojení zásuvek: "Je-li kolík nahoře má být fáze vlevo".
Nikdy nebyla nařízená strikně poloha L a N.
Fázi vlevo dáváme my profíci, více méně jako profesiální dohodu, jak v podstatě uvádí pan Hasala.
Jaroslav Hasala:
To Hejčl:
Jenom k té sekačce - prodlužovací šňůra se zásuvkou s ochranným kolíkem musí být (vždycky musela být) třížilová, to je první věc. Znulovat zásuvku na prodlužovací šňůře - to je podle mě horší než nepřipojit ochranný kontakt vůbec.
Dále, není náhodou, že spotřebiče a ruční nářadí se vyrabí ve tř. II, sekačka vlastní výroby - to nezní moc dobře.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana