Kam mám připojit svorku PE přep. ochran, když dům nemá ekvipotenciální sběrnici?
Rozmahel Vladimír:
Citace: Fuk Tomáš 03.07.2009, 18:01
...V průběhu bleskového výboje je na zemniči, vztaženo vůči vzdálené zemi, napětí dané proudem bleskové vlny (např. těch 100 kA 10/350 mikrosekund)...
Je jasné, že napětí na zemniči klesá vlivem toho, jak se náboj vybíjí do země až do okamžiku, kdy se výboj přeruší. Myslím si, že v okamžiku prvopočátku výboje je tam to napětí plné.
To napětí na tom zemniči je vlastně jakási imaginární hodnota, protože pokud by to měl být úbytek na zemniči, tak v náhradním schematu tohoto zemniče se jedná o odpor. Mezi dvěmi konci tohoto odporu je potom Vámi udávaný úbytek. Jsou to jakési soustředné kružnice rozložení plného napětí blesku do půdorysu okolo zemniče od maxima do nuly.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 03.07.2009, 20:37
Je jasné, že napětí na zemniči klesá vlivem toho, jak se náboj vybíjí do země až do okamžiku, kdy se výboj přeruší. Myslím si, že v okamžiku prvopočátku výboje je tam to napětí plné.
Možná bychom si měli ujasnit pojmy. Co míníte pojmem "plné napětí blesku"?
Kolik je to tak asi voltů, a jak to souvisí s napětím mezi mrakem a zemi (=řádově až 100 MV)?
Rozmahel Vladimír:
To, kdybych věděl, tak už mám Nobelovu cenu. :D Těch 100MV tady už někdo uvedl a tak jsem je použil. Bleskový děj by se se dal představit jako zkrat dvou svorek pěkně nabitého kondenzátoru. Myslím si, že v okamžiku tohoto zkratu je vzhledem k velikosti napěťových a proudových hodnot celkem dost jedno, zda je odpor uzemnění 10 nebo 15 Ohmů. Nehledě k tomu, že ten odpor v průběhu tohoto výboje je asi promněnlivý. Je jistě logické, že čím menší, tím lepší.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 04.07.2009, 20:42
Bleskový děj by se se dal představit jako zkrat dvou svorek pěkně nabitého kondenzátoru.
Jenom s tím rozdílem, že to není zkrat, ale vedení proudu bleskovým kanálem, který má nějakou impedanci (v řádu kiloohmu). Proto špičkové napětí, které se vyskytne na zemniči (o impedanci v řádu ohmů), je řádově ve stovkách kV, řádově tisícina napětí toho nabitého kondenzátoru mrak-země.
Rozmahel Vladimír:
Jenže ta vodivost toho kanálu je cosi, co se dá těžko měřit.
Je to logické, jak ale toto funguje při přímém úderu do země, nebo budovy bez hromosvodu, tzn. není žádný nízkoohmový zemnič?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana