Kam mám připojit svorku PE přep. ochran, když dům nemá ekvipotenciální sběrnici?
jardaantos:
Jedná se o patrový rodinný domek z 50-tých let, podsklepený. Přívod vzdušným vedením, v přízemí hlavní rozvaděč (s 3f varistorovou přepěťovkou Moeller), a v každém patře a sklepě je podružný rozvaděč, v hlavním rozvaděči se "dělí" PE+N (takže TN-S). Na půdě rozvaděč STA+Internet (přepěťovky zásuvkové i koaxiální na vstupech). Na střeše anténní stožár a nový hromosvod.
Problém je, že dům historicky nemá ekvipotenciáln í sběrnici, armování a tak řeším dvě varianty:
1 - vykašlat se na ní a řešit vše jen pospojováním a připojením na PE (s možností snížení účinnosti přepěť. ochran)
2 - rozbombardovat dům - vytvořit ve sklepě ekvi. sběrnici, kterou spojím na jednom místě u země s hromosvodem a stoupačkou na půdu protáhnu 6ku drát k STA a rozvaděčům
Jde mi o efektivní a funkční řešení s tím, abych do budovy zbytečně nic nezavlekl, popř. o obecný postup řešení ve starší zástavbě bez ekvipotenciáln í sběrnice.
#116#
PetrVolný:
Asi se na to vykašli, prostě nemáš barákem protaženej další drát. Ve většině paneláků to taky neni nebo to neni funkční o:-)
A ekvipotenciáln í přípojnici nemá podle mé zkušenosti skoro žádný rodinný dům, ani nový. Na samostatný ekvipot se připojují (měly by) jen některé přepěťové ochrany, např. namátkou koukám OBO popisuje připojení na PE, které, je stejně někde uzemněno (snad).
Hlavně nezapomeň vše pospojovat!
Miloslav Dunda:
Na PEN
Vladimír Brok:
Možná, že vám při řešení konkrétní situace pomůže náš článek :"Antény, hromosvody a přepěťové ochrany", který je volně přístupný na našem webu www.prepeti.cz.
Přeji pěkný den.
Brok, Ž. Brod.
Rozmahel Vladimír:
Pane Brok, váš článek jsem nečetl celý, ale zaujala mne úvaha o výpočtu napětí blesku ze "známého proudu". Napětí je vždy mezi dvěmi body, které máte na mysli v tomto případě? Podle Vašich údajů se pak nabízí jednoduchá úprava proudu blesku. I = U/R. Proud blesku snížím horším uzemněním... To je přeci nesmysl. Myslím, že takto to počítat nelze.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana