Jak měřit průtok vzduchu?

<< < (3/4) > >>

Martin Novák:
to I.Majda:

- ano, blbe jsem se vyjadril, mel jsem napsat u vsech modernich dieselu s rizenym vstrikovanim. Hledat vahu vzduchu na starem Zetoru nebo Avii by fakt bylo trochu zbytecny 8-))

- Pokud nekomu radim nejakou firmu, tak si rozhodne nemyslim ze do ty firmy hned pobezi a to co mu radim koupi. Pokud by to tak bylo, tak zacnu inkasovat provizi za kazdeho nahnaneho zakaznika jako mozna nekteri na tomto webu 8-). Ja to beru tak: ja poradim firmu X (kterou znam a mam s ni zkusenost),  vy firmu Y, nekdo dalsi firmu Z a autor dotazu si muze vybrat...

- ad rozsah: vsimnul jsem si, zel pozde, clovek je tvor chybujici, nekdy pisu tyto reakce v rychlosti pri jine praci a bohuzel engine diskusi neumoznuje zpetnou upravu prispevku...

- prave s merenim na clone jsem u vzduchu udelal dost spatnou zkusenost u jednoho reseni na kterym jsem participoval. Kapaliny nebo technologicke plyny jsou co se tohoto typu mereni tyce skoro bezproblemove, mensi problem je snad u pary, ale vzduch nasavany z okoli umi nekdy mereni hezky zkomplikovat at uz kvuli zmenam vlhkosti a teploty (a s tim souvisejicim zmenam mechanickych vlastnosti) nebo kvuli necistotam. Proto povazuji ultrazvukove mereni rychlosti proudeni potrubim definovaneho prurezu spolu s vortexem za presnejsi metody mereni.

Stanislav Bartel:
Pro měření rychlosti a průtočného množství existují různé systémy. Zásadní otázkou pro volbu principu měření je,zda se měří v jednom bodě nebo v celém průřezu kanálu. Při bodovém měření je hodnota silně závislá na profilu kanálu. Proto doporučuji použít pro měření rychlosti a množství vzduchu systémy s tzv.průřezovou charakteristik ou. To je clona,měřící kříž nebo měřící kroužek - to jsou pevné odpory v potrubí. Pro takovéto množství vzduchu vychází clona opravdu velká a drahá. Diference tlaku před a za clonou je v prvé řadě závislá na rychlosti proudění,nikoliv na množství. Hodnota množství se následně vypočítává v matematickém členu. Krone se specializuje spíše na měření kapalin. Existují i přenosné měřiče,ale jejich cena je vysoká. K určení,co by bylo nejlepší je vidět to na vlastní oči,velikost a profil potrubí,uklidňující délky,ventilátor a pod.

xxxxx:
Opravdu Dobrá Otázka. Ve Firmě používáme pro měření průtoku plynů a obráběcích kapalin Snímače průtoku od IFM, jsou určeny jak pro plynná tak kapalná media včetně kyselin,agresivních plynů......... ...IFM prodává velký sortiment tak jen si vybrat:http://www.ifm-electronic.com/ifmcz/web/pselect!2_3.html

Pavel Bartoň:
Díky za odpovědi  - trochu jsem se i pobavil u toho Zetora ... Jinak pro můj účel jsem nakonec našel Venturiho trubici a diferenční snímač.

Petr Petr:
Jen pro ujasnění, "váha vzduchu" není rozhodně výsadou dieselů, kde víceméně určuje jen okrajové podminky jeho činnosti (diesel spaluje většinou s přebytkem vzduchu),  ale především u "benzíňáků",  kde se přímo podílí na výpočtu vstřikovaného množství paliva. Většinou jsou to žhavené anemometry (nebo dražší UZ),  s úpravou proti zpětným pulsacím. Proti měření rychlosti vzduchu mají výhodu, že fyzikálně měří vlastně jakousi "hmotnostní rychlost" tedy, téměř přímo hmotnostní průtok, takže výsledek není nutno přepočítávat na tlak a teplotu.   pp.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana