Jak správně realizovat základový zemnič pomocí zemnícího pásku?
František Šohajda:
TO:ALCR
(jednicka)
Nejsme všichni stejní, a tak nejsou i stejní projektanti... mám s tím celkem velké zkušenosti,
že projektanat není všelék na instalaci....j en chci říci to , že po velkých peripetiích, se muselo
sjednat sezení z autorem norem oboru elektro, protože projektanti nechtěli akceptovat hrubé
výhrady ze starny RT....nebudu se rozepisovat dál.....zkonči lo to tak, že se už skoro hotový projekt na stavbu za cca 420 milKč se doslova vyhodil, druhá projekční firma to udělala jak
se má........a původní "autorizovaní" projektanti do roka museli zavřít firmu!!
Zdenek Jakubcik 1:
To: Alcr a p.Šohajda
Přesně tak. Všichni projektanti nejsou stejní! Někdy je to ovšem "masakr". Dostal jsem zakázku na realizaci stavby. Když mně majité řekli, že už jsou hotové základy a že je zrealizován základový zemnič a jsou vytaženy dráty FeZn pro hromosvod, tak mě polilo horko. Byl jsem ujištěn, že vše udělali dle projektu a ujistili mě, že veškeré spoje opatřili ochranným nátěrem a že obratem jedou pro projekt. Projekt byl od renomované projekční kanceláře, desky byly opatřeny hologramem z důvodu nemožnosti zasahovat do projektu a pro potvrzení originality projektu. Projekt byl vypracován v říjnu 2008. To mě uklidnilo a oddychl jsem si. Ovšem pouze do té doby, než jsem projekt otevřel, prohlédl elektro část a přečetl technickou zprávu. Bleskosvod špatně, na objektu s obvodem 70m pouze dva svody, vytažené 0,2m nad terén, absence FeZn pro HOP a nezakreslený prostup pro přívodní kabely. Průser jak hrom. Po simulaci koulí r45m opět katastrofa. Zákazníci na mě koukali, jako na mimozemšťana a nechápali, proč mají věřit nějaké OSVČ a nevěřili chybě v projektu. Když přijel můj smluvní projektant, tak začal vyjmenovávat jednotlivé chyby a možnosti sjednání nápravy. Zákazníci začali pomalu kolabovat. Nemluvím zde o absenci proudových chráničů na zásuvky 230V, na zásuvky venkovní, o absenci doplňkového uzemnění, o absenci HOP, o absenci vytrubkování pro antény, zvonek, internet atd. To se nechá snadno odstranit. Dle vyjádření projektanta byly i chyby ve stavební části. Když jsem volal do projekční kanceláře, tak se se mnou vůbec nechtěli bavit a když jim zavolali majitelé novostavby, tak jim bylo řečeno, že co vlastně za ty peníze chtějí a že se jednalo o projekt "pouze" k vystavení stavebního povolení. A co teď dál! Co vy na to, páni projektanti?
Petr Hendrich:
No aspoň někdo už začíná chápat proč se raději ptám než čekat na projekt...tohl e je přínos pro tuto diskuzi a pochopení mého dotazu...Sice nic konkrétního pro mě ale i tak...díky
Petr Hendrich:
Ještě se zeptám, jak musí být zemnící pásek hluboko? Je určeno nějaké mininum?
Pavel Horský:
Doporučuje se nezámrzná hloubka, protože pak se podstatně mění vlastnosti půdy. Je psáno 50 - 80cm.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana